Kotlety z kalafiora i kaszy bulgur

Wegetariańskie kotleciki z kalafiora są mega pyszne i sycące. W połączeniu z młodymi ziemniakami z koperkiem i fasolką szparagową są rewelacyjną propozycją obiadową. Przy okazji ich robienia wykorzystałam po raz pierwszy panier z cieciorki, żeby nie używać bułki tartej. I powiem Wam, że kotleciki dają radę. Nie obciążają żołądka, są lekkostrawne i pyszne. Zrobiłam jeszcze do nich ciekawy sos z pomidorów, żurawiny (może być ze słoika) i chrzanu z podsmażoną cebulą i czosnkiem. 


SKŁADNIKI
ok 15 średniej wielkości kotlecików
→ ugotowany kalafior
→ 2 ząbki czosnku
→ pokrojona drobno natka pietruszki
→ 2 jajka
→ łyżeczka soli
→ trochę sosu sojowego
→ pieprz czarny do smaku
→ łyżeczka curry
→ łyżeczka kurkumy
→ łyżeczka papryki wędzonej
→ około pół szklanki ugotowanej kaszy bulgur (może też być kasza jaglana czy jęczmienna)
→ olej
→ panier z cieciorki
→ odrobina mąki 



WYKONANIE
Gotujemy kalafior, najlepiej już podzielony na różyczki. Do ugotowanego kalafiora dodajemy wszystkie składniki oprócz jajek i ubijamy. Ja też lekko zmiksowałam (ale trzeba uważać aby nie wyszła nam papka). Teraz dodajemy jajka i wyrabiamy, jeśli masa jest bardzo wodnista dodajemy panier z cieciorki (ewentualnie bułki tartej) i trochę maki np bezglutenowej. Wilgotną ręką formujemy kotleciki i obtaczamy je w panierce z cieciorki. Smażymy na bardzo gorącym tłuszczu z obu stron. Dodajemy na ręcznik papierowy do odsączenia.

🧄SMACZNEGO🧄

Komentarze

  1. A panier z cieciorki kupujesz jakiś gotowy czy sama robisz (jeśli tak to zdradź proszę, jak🙏)

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz