Hummus z suszonymi pomidorami
Hummus to idealna i najsmaczniejsza na świecie pasta z cieciorki, bez której nie ma śniadania w Izraelu czy Iranie. Cudownie pasują do niej chlebki pita, którymi nabiera się to smarowidło. Cieciorka jest znakomitym źródłem białka dla osób na diecie wegańskiej, dlatego powinna być często przez nas podawana w potrawach. Obniża też cholesterol i ciśnienie krwi. Bez cieciorki nie ma hummusu, ale też sałatki, zupy czy ... majonezu, bezy, omletu. To jedno z moich największych zaskoczeń w diecie wegańskiej- co można zrobić z wody spod ugotowanej cieciorki tzw. aquafaby? Wyobraźcie sobie, że może ona zastąpić jajka, a ubija się ją jak białka jajek. Majonez, który ostatnio zrobiliśmy z cieciorki i aquafaby jest tak pyszny, że majonez klasyczny mu do stóp nie dorasta. Dzisiaj przepis na najlepszy wg mnie hummus z suszonymi pomidorami.
SKŁADNIKI
→ 1 puszka lub słoik cieciorki bez zalewy (aquafaby)
→ 3 łyżki pasty tahini z prażonego sezamu (polecam np tej firmy )
→ 1 puszka lub słoik cieciorki bez zalewy (aquafaby)
→ 3 łyżki pasty tahini z prażonego sezamu (polecam np tej firmy )
→ 3 łyżki oliwy spod suszonych pomidorów
→ 1 ząbek czosnku (jeśli nie lubimy bardzo czosnkowego hummusu, polecam dać 1/2 ząbka)
→ 1/2 słoiczka suszonych pomidorów
→ sól, pieprz, oregano, kumin do smaku (szczypta)
WYKONANIE
Odsączamy cieciorkę z zalewy. Zalewę czyli aquafabę zostawiamy na bezę, majonez lub omlet :) Wrzucamy cieciorkę, pastę tahini, oliwę, czosnek, suszone pomidory i przyprawy do blendera np kielichowego. Miksujemy na gładką masę. Jeśli pasta jest zbyt gęsta można dodać odrobinę ciepłej wody. Można posypać natką pietruszki. Świetnie komponuje się na chlebie z kiszoną marchewką. Przechowywać w lodówce.
🧡SMACZNEGO 🧡
Komentarze
Prześlij komentarz