Pudding z nasion chia

Kolejny superfood, tym razem w wersji słodkiej, co u mnie jest rzadkością, bo po pierwsze nie mogę jeść cukru, a po drugie i tak zawsze wolałam słone i pikantne :) Ale tym razem w związku z dużą ilością posiadanego chia (szałwia hiszpańska) w domu postanowiłam zrobić taki deser- śniadanie. Kilka słów o tych nasionach CHIA- co to jest? Nasiona są wspaniałym źródłem błonnika, białka, przeciwutleniaczy, kwasów tłuszczowych omega -3, wapnia, witamin i minerałów. Do tego cudownie pęcznieją wchłaniając płyn i tworząc taki ciekawy żel. Żel ten pęcznieje w żołądku powodując uczucie sytości, także jak ktoś pilnuje wagi to akurat jak znalazł ;) Nasiona obniżają też poziom cukru we krwi, odtruwają i poprawiają koncentrację. Czasem piję nasiona chia z siemieniem lnianym zalane ciepłą wodą (po 1 łyżeczce na szklankę i odczekać aż napęcznieje 2-3 h). Płyn super na przewód pokarmowy, nadżerki, zgagę i ... niekontrolowany głód. Jak ktoś ma problemy z wypróżnianiem, to też powiem tak- DZIAŁA ;)
SKŁADNIKI
dla 2 osób
→ puszka mleka kokosowego (ja używam często mleka kokosowego light z Lidla, super jest też mleko kokosowe z kartonu dostępne np w sklepach z żywnością azjatycką, w Warszawie też jest zawsze na moim ulubionym bazarku u Wietnamczyków na Bakalarskiej).
→ 1-2 szklanki napoju migdałowego/owsianego/sojowego (jak ktoś chce bardziej gęste to 1 szklanka, ja dałam 1,5 szklanki), ja preferuję "mleko" migdałowe)
→ 5 łyżek nasion chia 
→ 1 łyżka syropu z agawy (ma niski indeks glikemiczny, może być stosowany przez osoby z cukrzycą). Oczywiście w małych ilościach i sporadycznie. Standardowo jako zamiennik cukru stosuję roślinny ksylitol). 
→ dowolne owoce, orzechy na wierzch, u mnie ananas.
WYKONANIE
Mleko kokosowe i napój migdałowy wymieszaj w misce przy użyciu trzepaczki. Dodaj syrop z agawy i nasiona chia, wymieszaj. Odstaw w szklankach/pucharkach do lodówki na minimum 2-3 h, a najlepiej na noc. Całość pięknie zgęstnieje, a nasiona chia napęcznieją. Udekoruj owocami i orzechami.

💛SMACZNEGO💛

Komentarze