Wegański gyros
No teraz to Was zaskoczę - jedliście kiedyś owoc chlebowca? Wiecie jak smakuje jackfruit? Tak myślałam ;) Ja też nie wiedziałam i po raz pierwszy w życiu to cudo jadłam wczoraj. Do tego jeszcze jako zamiennik mięsa w gyrosie- WOW !!!
Chlebowiec zwany drzewem bochenkowym rośnie w Azji, ma ogromne owoce o słodkawym smaku. Młody chlebowiec zawiera dużo białka, żelaza i zachowuje się w kuchni podobnie jak drób. Można z niego robić kotlety, mięso na kebaba, burgery. U nas można go kupić w sklepach azjatyckich np tutaj Taki chlebowiec z puszki wygląda tak
Chlebowiec zwany drzewem bochenkowym rośnie w Azji, ma ogromne owoce o słodkawym smaku. Młody chlebowiec zawiera dużo białka, żelaza i zachowuje się w kuchni podobnie jak drób. Można z niego robić kotlety, mięso na kebaba, burgery. U nas można go kupić w sklepach azjatyckich np tutaj Taki chlebowiec z puszki wygląda tak
No a teraz jeśli chodzi o gyrosa, to użyłam bezglutenowych placków do ich zrobienia oraz majonez wegański, na który przepis znajdziecie tutaj. Gyros jest przepyszny i mega sycący. To jedno z moich top 1 kuchni wegańskiej. Smakuje jakby był z mięsem, a nie czuć po jego zjedzeniu takiej ciężkości, jak po tradycyjnym kebabie. Danie powstało dzięki inspiracji tego BLOGA. Sama bym tego nie wymyśliła :)
SKŁADNIKIdla 2 osób
→ 1 puszka młodego chlebowca w zalewie
→ 2 łyżki przyprawy do gyrosa, odrobina chili (najlepsza papryczka chili)
→ 2 ząbki czosnku
→ ok 200 ml majonezu z cieciorki z tego przepisu
→ sałata, pomidor, ogórek, czerwona cebula
→placki do gyrosa/kebaba ( u mnie bezglutenowe, kupione w sklepie bezgluten.pl)
WYKONANIE
Owoce chlebowca odsączamy z zalewy, kroimy na małe kawałki i smażymy na oleju. Podsmażony doprawiamy przyprawą do gyrosa i jeszcze smażymy aż zmięknie. Podsmażamy placki do gyrosa, a następnie smarujemy je majonezem wymieszanym z wyciśniętymi ząbkami czosnku i chili. Posypujemy sałatą, pomidorem, ogórkiem, czerwoną cebulą i gyrosem. Zwijamy i jemy :)
🤎SMACZNEGO🤎
Komentarze
Prześlij komentarz