Zakwas z buraków
Zakwas z buraków to nasz polski superfood. Wspaniale jeśli ktoś go lubi pić jak wodę czy sok, bo szklanka codziennie czyni cuda :) Jeśli natomiast jeśli ktoś nie lubi pić taki ukiszony, polecam dodać 1-2 szklanek do gotowania barszczu czerwonego, do botwinki, do barszczu ukraińskiego czy wreszcie kremu z buraków. Na zakwas najlepsza jest taka podłużna odmiana buraków, gdyż mają one najwięcej soku i najcieńszą skórkę do obierania. Ale mogą być też normalne buraki.
A dlaczego taki zakwas jest zdrowy? Przede wszystkim jest źródłem żelaza, witamin C, A E, K, B6, potasu, magnezu, kwasu foliowego. Jest idealny dla osób z anemią, niedoborem żelaza, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu, działa też antynowotworowo, zwiększa naszą odporność, oczyszcza organizm, działa przeciwzapalnie i odmładza. To tylko część z jego cudownych właściwości. A ponieważ robi się go maksymalnie 15 min, według mnie na pewno warto :) zamiast soku z kartonu i kolejnej czarnej herbaty czy kawy. Albo oprócz. Pijcie sok z buraków.
SKŁADNIKI
→ 3 średniej wielkości buraki
→ 5 szklanek ciepłej wody
→ 1 łyżeczka cukru trzcinowego
→ 2 łyżeczki soli najlepiej różowej, himalajskiej
→ 4 ząbki czosnku
→ 2 liście laurowe
→ 3 ziarna ziela angielskiego
→ 1 łyżeczka kminku
→ piętka lub kromka razowego chleba (niekoniecznie)
WYKONANIE
Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i cukier i studzimy. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca (można sprawdzić palcem). Buraki obieramy i kroimy na półplasterki. Wkładamy do czystego słoja lub kamionki razem z przyprawami: obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku (jak ktoś nie przepada za czosnkiem można dać go mniej np 2 ząbki, a nie 4). Oprócz tego wsypujemy ziele angielskie, kminek i liść laurowy. Można dodać też 2 plasterki imbiru. Zalewamy wszystko wodą z solą i cukrem, tak, aby buraki były przykryte w całości. Na wierzch dajemy kromkę chleba i przykrywamy gazą albo szmatką, nie zakręcamy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, barszcz jest gotowy po 4-5 dniach. Gdy na wierzchu zbierze się piana, zdejmujemy ją. Po tym czasie przenosimy barszcz do lodówki. Można go odcedzić do picia.
A dlaczego taki zakwas jest zdrowy? Przede wszystkim jest źródłem żelaza, witamin C, A E, K, B6, potasu, magnezu, kwasu foliowego. Jest idealny dla osób z anemią, niedoborem żelaza, wysokim ciśnieniem krwi, wysokim poziomem cholesterolu, działa też antynowotworowo, zwiększa naszą odporność, oczyszcza organizm, działa przeciwzapalnie i odmładza. To tylko część z jego cudownych właściwości. A ponieważ robi się go maksymalnie 15 min, według mnie na pewno warto :) zamiast soku z kartonu i kolejnej czarnej herbaty czy kawy. Albo oprócz. Pijcie sok z buraków.
SKŁADNIKI
→ 3 średniej wielkości buraki
→ 5 szklanek ciepłej wody
→ 1 łyżeczka cukru trzcinowego
→ 2 łyżeczki soli najlepiej różowej, himalajskiej
→ 4 ząbki czosnku
→ 2 liście laurowe
→ 3 ziarna ziela angielskiego
→ 1 łyżeczka kminku
→ piętka lub kromka razowego chleba (niekoniecznie)
WYKONANIE
Gotujemy wodę, rozpuszczamy w niej sól i cukier i studzimy. Woda powinna być ciepła, ale nie gorąca (można sprawdzić palcem). Buraki obieramy i kroimy na półplasterki. Wkładamy do czystego słoja lub kamionki razem z przyprawami: obrane i przekrojone na pół ząbki czosnku (jak ktoś nie przepada za czosnkiem można dać go mniej np 2 ząbki, a nie 4). Oprócz tego wsypujemy ziele angielskie, kminek i liść laurowy. Można dodać też 2 plasterki imbiru. Zalewamy wszystko wodą z solą i cukrem, tak, aby buraki były przykryte w całości. Na wierzch dajemy kromkę chleba i przykrywamy gazą albo szmatką, nie zakręcamy. Zostawiamy w temperaturze pokojowej, barszcz jest gotowy po 4-5 dniach. Gdy na wierzchu zbierze się piana, zdejmujemy ją. Po tym czasie przenosimy barszcz do lodówki. Można go odcedzić do picia.
💚SMACZNEGO💚
Komentarze
Prześlij komentarz