Cebularze jak z Kazimierza Dolnego
Uwielbiam cebularze. Pierwszy raz jadłam je w moim ukochanym Kazimierzu Dolnym, gdzie sprzedawane są zaraz obok pysznych, drożdżowych kogutów. Atmosfera Kazimierza jest dla mnie niepowtarzalna. Jest to miasteczko jak z bajki. Wszystkie domy mają pomarańczowe dachy, co widać wspaniale po wejściu na Górę Trzech Krzyży. Miasteczko leży nad Wisłą, jak ma się szczęście, to latem można poopalać się na małych piaszczystych wysepkach na rzece. Dookoła Kazka ;) są przepiękne wąwozy, którymi można włóczyć się i zachwycać godzinami. Samo miasteczko też jest mega sympatyczne, ma kilka naprawdę fajnych miejsc do rozkoszowania się jedzonkiem np Zielona Tawerna, Pensjonat Vincent czy Herbaciarnia u Dziwisza. Dawniej była to jeszcze knajpka U Fryzjera z żydowską kuchnią i świetnymi klezmerskimi koncertami, ale teraz już nie ma tam takiego klimatu. Kochamy też Kazimierz za wspaniały festiwal filmowy Dwa Brzegi, na który staramy się jeździć co roku choć na 2-3 dni.
SKŁADNIKI
około 16 sztuk
→ 500 g mąki pszennej
→ 50 g świeżych drożdży
→ łyżka cukru
→ 1 jajko
→ 2 łyżeczki soli
→ 60 g masła
FARSZ
→ 2 duże cebule
→ 3 łyżki maku
→ 1 łyżeczka soli
→ 2 łyżki oleju
WYKONANIE
Dzień wcześniej przygotowujemy cebulę z makiem. Cebulę obieramy, kroimy w grubą kostkę i gotujemy ok 1-2 minut. Odcedzamy i mieszamy jeszcze gorącą z makiem, solą i olejem. Wkładamy do słoika i czekamy aż ostygnie. Wtedy wkładamy do lodówki na noc.
Następnego dnia świeże drożdże mieszamy z cukrem, 2 łyżkami mąki i połową szklanki ciepłego mleka. Pozostawiamy do wyrośnięcia (najlepiej w sporej misce, bo ze szklanki nam wypłynie rzeka drożdżowa;). Rozpuszczamy masło z resztą mleka. Łączymy z zaczynem i dodajemy do mąki z solą i roztrzepanego jajka. Wyrabiamy dobrze ciasto, aż będzie odchodzić od ręki (około 10 minut) lub w maszynie typu Kitchen Aid. Odstawiamy do wyrośnięcia w ciepłym miejscu, bez przeciągów na około godzinę. Przykrywamy ściereczką. Ciasto wykładamy na stolnicę podsypaną mąką i dzielimy na 16 części. Każdy placuszek rozwałkowujemy, rozkładamy na nim cebulę z makiem i kładziemy na natłuszczonej blaszce. Zostawiamy do wyrośnięcia na 30 - 60 min. Pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st około 20 minut.
💛SMACZNEGO💛
Komentarze
Prześlij komentarz