Curry z dynią i soczewicą
Podstawowe danie w kuchni azjatyckiej, pożywne, pyszne także bez mięsa i do podania z ryżem basmati (ryż z niskim indeksem glikemicznym). Do tego gotuje się samo praktycznie w 15 minut i z tego, co macie akurat w lodówce. Znakomicie pasuje kalafior, brokuł, szpinak, ziemniaki, dynia, bakłażan, bataty, groszek, pieczarki, cukinia...
W Tajlandii jadaliśmy codziennie curry na obiad czy kolację z małymi bakłażanami, marchewką, ziemniakami i innymi warzywami. Z reguły byliśmy pytani jako Europejczycy o poziom ostrości jaki tolerujemy, gdyż biali nie są przyzwyczajeni do przypraw kuchni azjatyckiej. Istnieje wiele odmian curry w zależności od użytych przypraw i regionu- inaczej smakuje curry w Tajlandii, Indiach czy na Sri Lance. Ale wszędzie jest pyszne i niepowtarzalne. Pamiętajcie curry w kolorze żółtym jest z reguły łagodniejsze od zielonego.
SKŁADNIKI
dla 4 osób
→ 2 ząbki czosnku
→ ok 2 cm obranego imbiru
→ cebula
→ ok 2 cm obranego imbiru
→ cebula
→ 1 łyżka kurkumy, łyżeczka kminu rzymskiego, łyżeczka cukru brązowego
→ papryczka chili
→ puszka mleka kokosowego
→ papryczka chili
→ puszka mleka kokosowego
→ 3 łyżki sosu rybnego
→ 1 łyżka sosu sojowego
→ 1 łyżka sosu sojowego
→ łyżeczka czerwonej pasty curry
→ mała cukinia, 1 marchewka, 1 ziemniak
→ mała cukinia, 1 marchewka, 1 ziemniak
→ papryka czerwona
→ 1/4 szklanki soczewicy
→ 1/4 szklanki soczewicy
→ 300 g dyni
→ ok 400 ml bulionu (ja robię z kostki Eco)
→ ryż Basmati
WYKONANIE
Na oleju podsmażamy pastę curry, dodajemy do niej starty czosnek i imbir oraz pokrojoną drobno cebulę. Najlepiej zrobić to już w garnku, w którym będzie się gotowało curry. Do podsmażonych składników dodajemy soczewicę, kurkumę, kmin rzymski i cukier. Mieszamy. Następnie dodajemy pokrojone w kostkę dynię, cukinię, ziemniaka, marchewkę i paprykę. Na końcu dodajemy ostrą papryczkę drobno pokrojoną, sos rybny i sojowy. Zalewamy bulionem wymieszanym z mlekiem kokosowym. Gotujemy na małym ogniu ok 20 min. Podawać z ryżem, najlepiej posypane świeżą kolendrą.
🍲SMACZNEGO🍲
Komentarze
Prześlij komentarz