Domowy zakwas na żurek z mąki orkiszowej
Wielkanoc w tym roku będzie piękna i słoneczna, jednak dla większości z nas niestety smutna, bo bez spotkań z Bliskimi. Ten trudny, a mimo wszystko piękny czas postarajmy się umilić sobie jak tylko się da. Ugotujmy kilka świątecznych potraw, zasadźmy rzeżuchę, pomalujmy pisanki (polecam gotowanie jajek w skorupkach z cebuli), wyślijmy samodzielnie zrobione kartki, udekorujmy dom i balkon wiosennymi tulipanami, żonkilami i bratkami. Ja jestem niepoprawną wielbicielką Świąt odkąd urodziły się moje dzieci. Ten czas spędzony z nimi na wspólnym gotowaniu, dekorowaniu domu i przygotowywaniu stołu, pisanek był wspaniałym okresem w moim życiu. Teraz dzieci są już dorosłe i same gotują wyśmienicie, ale wspomnienia i klasyczne potrawy, które zawsze przygotowywaliśmy pozostaną z nami na zawsze: żurek na zakwasie, tartaletki z porem i serem brie, galaretki warzywne i z mięsem, sałatki, sernik lub pascha, mazurek, śledzie, gotowana szynka, pasztet warzywny, jajka nadziewane i smażone, no i domowy chrzan :) Uwielbiam Święta Wielkanocne, choć bardzo krótkie niestety, także dlatego, że wtedy odradza się Natura, zaczynają kwitnąć pierwsze kwiaty, zieleni się trawa i forsycja swoją żółcią uśmiecha się do nas. Natura jest wspaniała, a wiosna zawsze niesie ze sobą Nadzieję. W tym roku nam jej najbardziej potrzeba.
SKŁADNIKI
→ 700 ml chłodnej, przegotowanej wody
→ 6 łyżek mąki orkiszowej
→ 6 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
→ 6 liści laurowych
→ 12 ziarenek ziela angielskiego
→ 2 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
WYKONANIE
Chłodną wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Codziennie rano mieszamy. Po kilku dniach zakwas jest gotowy. Gotujemy na nim żurek, w wersji wegańskiej na rosole warzywnym, w wersji mięsnej najlepiej na wodzie spod ugotowanej szynki. Ja lubię do żurku dodać sporo czosnku, chrzanu, grzyby suszone i podać go z puree ziemniaczanym i cebulką usmażoną.
SKŁADNIKI
→ 700 ml chłodnej, przegotowanej wody
→ 6 łyżek mąki orkiszowej
→ 6 ząbków czosnku obranych i przekrojonych na pół
→ 6 liści laurowych
→ 12 ziarenek ziela angielskiego
→ 2 łyżki soku z ogórków kiszonych lub kapusty kiszonej
WYKONANIE
Chłodną wodę mieszamy z mąką i przyprawami w dużym słoiku lub kamionkowym naczyniu. Odstawiamy w ciepłym miejscu na 5-6 dni. Codziennie rano mieszamy. Po kilku dniach zakwas jest gotowy. Gotujemy na nim żurek, w wersji wegańskiej na rosole warzywnym, w wersji mięsnej najlepiej na wodzie spod ugotowanej szynki. Ja lubię do żurku dodać sporo czosnku, chrzanu, grzyby suszone i podać go z puree ziemniaczanym i cebulką usmażoną.
Komentarze
Prześlij komentarz