Kluseczki z pysznym nadzieniem z soczewicy i suszonych pomidorów

Kluseczki nadziewane soczewicą smakują jak nadziewane mięsem. Ten farsz robi robotę. Dlatego nie warto robić do nich specjalnego sosu, można polać masłem z bułką tartą, jak ktoś lubi. To oczywiście jeszcze podnosi ich kaloryczność, ale same też nie są dietetycznym daniem. Za to sycącym, na tzw. duży głód i pysznym. Wymagają trochę pracy, ale naprawdę nie będziecie żałować tego czasu spędzonego w kuchni.


SKŁADNIKI
na około 12 sporych klusek jak na fotce
→ 1kg ziemniaków
→ mąka ziemniaczana
→ 1 i 1/2 szklanki czerwonej soczewicy
→ 2 cebule
→ 3 ząbki czosnku
→ kilka suszonych pomidorów (około 6 sztuk)
→ sól, pieprz
→ oregano, majeranek
→ natka pietruszki opcjonalnie


WYKONANIE
Gotujemy ziemniaki i ubijamy je na puree. Dzielimy w garnku na 4 części, jedną wyjmujemy i na jej miejsce dajemy mąkę ziemniaczaną. Mieszamy wszystko, razem z tą wyjętą ćwiartką ziemniaków. Przykrywamy do ostudzenia. Robimy farsz: gotujemy soczewicę, podsmażamy pokrojone drobno cebule i czosnek na oleju (może być spod suszonych pomidorów). Dodajemy drobno pokrojone suszone pomidory. Wszystko razem mieszamy. Z masy ziemniaczanej trzeba oderwać mały kawałek i rozpłaszczyć go na dłoni. Nakładamy farsz i lepimy kulkę. Gdyby za bardzo nam się ciasto lepiło  do dłoni, posypujemy trochę mąką. Gotujemy wodę w dużym garnku, lekko solimy i dajemy łyżeczkę oleju. Wkładamy po 3-4 kluski na cedzaku do gotującej się wody. Gdy wypłyną, gotujemy je jeszcze 3 min. Podajemy z warzywami, np z fasolką szparagową.

🧅SMACZNEGO🧅

Komentarze