Kokosowy pudding z tapioki i mango

Ten pudding jest tak pyszny i słoneczny, że jedząc go przenosimy się na plażę, siedzimy pod palmą i patrzymy na błękit oceanu. Tęsknota za przestrzenią i wolnością jest aktualnie tak silna, że polecam zrobić sobie chociaż taki mały deserek, aby przywrócić wspomnienia i pomarzyć o nowych podróżach. Do tego zrobiony jest z egzotycznego manioku i mango, więc wszystko pasuje :) Tapioka jest kaszą uzyskiwaną z manioku, nie ma smaku, ale za to ma bardzo fajną konsystencję dość twardych kuleczek. Tapioka jest świetna dla osób na diecie czy z wrażliwym układem pokarmowym. Nie zawiera też glutenu ani cholesterolu.
SKŁADNIKI
jeśli robimy w takich szklaneczkach to dla 3 osób spokojnie wystarczy
→ 500 ml mleka kokosowego (najlepsze jest z kartonu, bo ma płynną konsystencję)
→ 1/4 szklanki tapioki
→ 3 łyżki ksylitolu dla osób na diecie bezcukrowej lub 2 łyżki cukru
→ 2 ziarna kardamonu (opcjoalnie)
→ 1 duże mango
→ 1-2 łyżek syropu klonowego
→ 1/2 łyżeczki świeżego imbiru
WYKONANIE
Zagotowujemy mleko z cukrem lub ksylitolem, dodajemy tapiokę i gotujemy ok 20 minut na małym ogniu. Na koniec dajemy rozłupane ziarna kardamonu. Obieramy mango i dajemy je do garnka razem z syropem klonowym (niekoniecznie jak jest bardzo słodkie) i imbirem. Gotujemy około 10 minut. Tapiokę ugotowaną nanmleku przekładamy do szklaneczek, miseczek. Na to dajemy mango z imbirem. Wstawiamy do lodówki na kilka godzin lub na całą noc.

🥭SMACZNEGO🥭

Komentarze