Kombucha
Kombucha czyli tzw grzybek japoński - co to jest? Kiszona herbata? Czy ja się tym nie otruję? Mnóstwo takich pytań zadają mi osoby, które nigdy nie piły i nie wiedzą co to jest. A więc wyjaśniam: kombucha to kolonia bakterii i drożdży, która przerabia cukier i herbatę na kwas glukuronowy. Kwas ten odgrywa ogromną rolę w detoksykacji organizmu. Kombucha jest tez bogata w witaminę B, C, cynk, magnez, wapń i żelazo. W składzie można znaleźć też śladowy alkohol i kofeinę. Kombucha pływa na odchudzanie, bezsenność, nadciśnienie, brak odporności, przemęczenie, bóle głowy, alergie, usprawnienie pracy układu pokarmowego itd. Generalnie tych cudownych właściwości jest cała litania. Czy to działa? Nie ma jednoznacznych badań, ale na pewno nie szkodzi. Robi się ją przez dodanie grzybka do słodkiej herbaty (najlepsza jest mieszanka czarnej i zielonej) z cukrem/miodem/cukrem kokosowym/syropem klonowym. Do tego płynu dodajemy nasz grzybek. Ja swój pierwszy zakupiłam na allegro, a teraz mam już wyhodowany 2-i własny. Pijemy go prawie codziennie rano oprócz wody i lub zamiast kawy. Mamy już prawie produkcję domowej kombuchy, także jakby ktoś chciał spróbować czy też kupować od nas ten zdrowy napój to chętnie przywieziemy na terenie Warszawy.
→3 litry wody
→6-7 torebek herbaty
→szklanka cukru/ miodu
→1 kombucha- grzybek
→ok 150 ml starej komuchy lub jak ktoś nie ma lub robi pierwszy raz to 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Zagotowujemy wodę, dodajemy herbaty i cukier/miód. Jak już zrobi nam się herbata, a cukier rozpuści studzimy. Wystudzoną herbatę wlewamy do czystego słoja, dodajemy grzybek i zakrywamy gazą. Zostawiamy słój w temperaturze pokojowej i po 5-7 dniach zaczną na niej pojawiać się bąbelki powietrza. Średnio po 15 dniach kończy się proces fermentacji i wtedy trzeba kombuchę schować do lodówki. Inaczej zrobi się z niej ocet.
→3 litry wody
→6-7 torebek herbaty
→szklanka cukru/ miodu
→1 kombucha- grzybek
→ok 150 ml starej komuchy lub jak ktoś nie ma lub robi pierwszy raz to 3 łyżki octu winnego lub jabłkowego
Zagotowujemy wodę, dodajemy herbaty i cukier/miód. Jak już zrobi nam się herbata, a cukier rozpuści studzimy. Wystudzoną herbatę wlewamy do czystego słoja, dodajemy grzybek i zakrywamy gazą. Zostawiamy słój w temperaturze pokojowej i po 5-7 dniach zaczną na niej pojawiać się bąbelki powietrza. Średnio po 15 dniach kończy się proces fermentacji i wtedy trzeba kombuchę schować do lodówki. Inaczej zrobi się z niej ocet.
Komentarze
Prześlij komentarz