Makaron razowy z cukinią i serem blue cheese

Kolejne danie na duży głód, kaloryczne niestety, i niewegańskie, ale pyszne i warte grzechu. Ten sos jest tak wspaniały, że można z nim zjeść całe opakowanie makaronu, albo nawet sam sos. Moja córka zjadła 2 porcje. Sos cudowne maślany z posmakiem sera pleśniowego i chrupiącą cukinią. Polecam do zrobienia w 15 minut. A gwarantuję, że często będzie powracał na Wasze stoły. To taka wege wersja carbonary.


SKŁADNIKI
dla 3-4 osób
→ 3/4 opakowania makaronu razowego spaghetti
→ 1 cukinia
→ 250 ml śmietany 30%
→ cebula dymka i 2 ząbki czosnku
→ kilka sztuk pomidorów suszonych
→ opakowanie sera pleśniowego 200g
→ sól, pieprz
→ bazylia
→ starta skórka z cytryny


WYKONANIE
Na oleju spod suszonych pomidorów smażymy drobno pokrojoną dymkę i wyciśnięty czosnek. Wlewamy śmietankę i dodajemy pokrojone pomidory suszone i cukinię ze skórką na małe kawałki. Dusimy na małym ogniu, aż śmietanka się zredukuje. Na sam koniec dodajemy pokruszony ser pleśniowy i solimy, pieprzymy do smaku. Posypujemy startą skórką z połówki cytryny. Gotujemy makaron al dente około 7 minut w posolonej wodzie. Odcedzamy makaron i przekładamy jeszcze ciepły do dużego garnka. Wlewamy ciepły sos i energicznie mieszamy całość. Podajemy od razu ozdobiony świeżą bazylią. Jeśli ktoś woli ostrzejsze smaki można posypać świeżo zmielonym pieprzem.


🍝SMACZNEGO🍝


Komentarze

  1. Aniu jakiego sera pleśniowego użyłaś w swoim przypadku? :) zazwyczaj jem tylko camemberty, więc kompletnie nie wiem jaki wybrać tutaj..

    OdpowiedzUsuń

Prześlij komentarz