Ogórki małosolne
Kolejny wiosenny must have. Nie ma wiosny bez rabarbaru, botwinki, szparagów i ... ogórków małosolnych. Ogórki małosolne są już gotowe po 1-2 dniach, kiszą się dużo krócej, niż inne kiszonki. Skład zalewy do fermentacji jest za to bardzo podobny. Małosolne są bardzo zdrowe, wspomagają układ odpornościowy (mają mnóstwo wit C), odkwaszają organizm i podobno są świetnie na ... kaca. Do tego rewelacyjnie komponują się z pomidorami i np szczypiorkiem i sałatą w wiosennej sałatce.
SKŁADNIKI
→ dobrej jakości ogórki gruntowe (ok 10-12 sztuk)
→ sól himalajska 2 łyżki
→ woda ok 1,5 l
→ koper, chrzan
→ 4 ząbki czosnku
→ ziele angielskie 3 ziarna, liść laurowy
→ pół łyżeczki gorczycy
WYKONANIE
Myjemy ogórki, ważne żeby były jędrne i bez nawozów. Wsadzamy do słoja lub do glinianego garnka umyte ogórki, na zmianę z obranym czosnkiem i pokrojonym na pół i koprem, obranym chrzanem. Dodajemy przyprawy. Zalewamy letnią wodą z rozpuszczoną solą. Przykrywamy gazą i zostawiamy w ciepłym miejscu na ok 2-3 dni. Proces kiszenia zależy od temperatury w domu. Ukiszone ogórki przechowywujemy w lodówce.
🥒SMACZNEGO🥒
Komentarze
Prześlij komentarz