Pak choi stir fry tofu

Ten pak choi to tak pyszna kapusta, że znowu przyszła nam ochota na ekspresowe, ala azjatyckie danie. Na szczęście nasz ulubiony bazar na Bakalarskiej, gdzie Wietnamczycy mają knajpki i sklepy był częściowo otwarty, pomimo koronawirusa. Kupiliśmy więc 2 kapusty pak choi, o którym pisałam tutaj i wspaniałe silky tofu. Takie danie jest genialne na obiad czy kolację. Warzywa robi się na woku lub głębszej patelni, a dodać można do tego razowy makaron czy ryż.

SKŁADNIKI:
dla 2 osób
→ 2 kapusty pak choi
→ kilkananaście szt pieczarek lub boczniaków
→ tofu zamarynowane w sosie sojowym z łyżką miodu (wystarczy 5 minut marynowania)
→ papryczka chili
→ ząbek czosnku
→ cebula
→ sezam


WYKONANIE:
Podsmażamy na oleju papryczkę (bez pestek), czosnek i cebulę pokrojoną w piórka. Dodać pokrojone pieczarki i zamarynowane tofu pokrojone w kostkę. Smażymy na wysokim ogniu, na koniec dodajemy pokrojone kapusty pak choi w kawałki 3 lub 5 cm. Chwilę podsmażamy, aż pak choi zmięknie. Podajemy posypane sezamem i np świeżą kolendrą.

🥬SMACZNEGO🥬

Komentarze