Sałatka z soczewicy, cukinii i sera feta na ciepło

Takich wyjątkowych sałatek jak ta, w moim kulinarnym repertuarze jest kilka. Należą do nich między innymi sałatka z buraków, jajek, cebuli i ogórków kiszonych i sałata z gruszkami z serem pleśniowym i orzechami. Ta sałatka, do tego na ciepło, dołączyła do grona moich ulubionych. W zasadzie sałatkę się podsmaża, co nie ujmuje jej bynajmniej smaku. Jest idealna na chłodniejsze, zimowe lub deszczowe poranki lub kolacje.
SKŁADNIKI
Sałatka na 4 -5 osób
→puszka ugotowanej soczewicy
→cukinia
→pół papryki
→ 1/2 cebuli czerwonej
→ 100 g sera feta
→ koperek
→ oliwa
→ ząbek czosnku
→sok z połowy cytryny
→ sól i pieprz
WYKONANIE
Smażymy na niewielkiej ilości oleju pokrojoną drobno cebulę i wyciśnięty czosnek. Dodajemy pokrojoną na ćwiartki cukinię (ze skórką) i paprykę. Podsmażamy kilka minut, potem dodajemy odsączoną soczewicę z puszki i solimy, pieprzymy. Po kilku minutach wykładamy do miski, posypujemy koperkiem i polewamy 2 łyżkami dobrej oliwy i sokiem z cytryny. Na koniec posypujemy serem feta pokrojonym w kostkę.

🧄SMACZNEGO🧄


Komentarze