Sałatka z ziemniakami, cieciorką i ogórkami kiszonymi
Ta sałatka jest dla smakoszy ziemniaków. Ja przyznam się szczerze kocham ziemniaki miłością ogromną i wieloletnią. Czy to gotowane, czy pieczone czy smażone, puree, uwielbiam je wszystkie bez wyjątku. No może najmniej to frytki, ale te grube, belgijskie z majonezem też czasem pochłonę ze smakiem. A już te z ogniska z odrobiną masełka i solą wielbię najbardziej. Cierpię, bo nie wolno mi jeść ziemniaków zaraz po ugotowaniu, dopiero na drugi dzień, gdy wytrąci się tzw skrobia oporna. Skrobia oporna pomaga obniżyć poziom glukozy we krwi i zwiększyć wrażliwość na insulinę. Ale akurat ta sałatka smakuje najlepiej na drugi dzień, więc mogę ją jeść spokojnie po całej nocy spędzonej w lodówce (przez sałatkę oczywiście ;). A jest naprawdę przepyszna.
SKŁADNIKIdla 4 osób
→ 5-6 średniej wielkości ziemniaków
→ słoik ugotowanej cieciorki
→ 2 duże ogórki kiszone
→ 2 szalotki (małe cebulki o łagodnym smaku)
→ natka pietruszki lub szczypiorek
SOS: sól, pieprz, łyżka musztardy (najlepiej francuskiej), sok z połowy cytryny, łyżka octu winnego, 4 łyżki dobrej oliwy.
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy w "mundurkach", po ugotowaniu studzimy, obieramy i kroimy na kostkę. Dodajemy pokrojone w kostkę ogórki, odcedzoną cieciorkę i pokrojone szalotki. Składniki sosu mieszamy- najlepiej dajemy wszystkie do małego słoiczka i wstrząsamy mocno kilkadziesiąt razy, aż wszystko ładnie się połączy. Wlewamy sos na ziemniaki z cieciorką i ogórkiem i delikatnie mieszamy. Na koniec posypujemy natką pietruszki. Jeśli ktoś nie dba o wysoki indeks glikemiczny można jeść od razu. Polecam jednak zrobienie jej wieczorem, wstawienie do lodówki i rozkoszowanie się smakiem podczas śniadania. Zdrowiej i smaczniej :)
🥔SMACZNEGO🥔
Komentarze
Prześlij komentarz