Tartaletki z porem i serem brie
Bez tartaletek nie ma u mnie Świąt. Żadnych :) Są tak pyszne na ciepło i na zimno i pasują do uroczystego śniadania czy kolacji, że często zastępują u mnie chleb. Nie są wegańskie, ale może kiedyś spróbuję je przerobić na wersję bez jajek, masła, sera brie i śmietany. Na razie od święta myślę, że jedną tartaletkę można zjeść. Ciasto wychodzi kruche i delikatne, a farsz jest mega z roztopionym serem i porem z ziołami prowansalskimi.
SKŁADNIKIok 15 tartaletek
Ciasto
→ 225 g mąki pszennej
→ 150 g masła
→ 1 jajko
→ szczypta soli
Farsz
→ 1 por
→ serek brie/camembert
→ 2 jajka
→ smietana 18% około 250 ml/ 330
→ zioła prowansalskie, sól, kurkuma
WYKONANIE
Wyrabiamy mąkę z jajkiem, masłem i szczyptą soli na gładkie ciasto. Odkładamy do lodówki. Przygotowujemy farsz: smażymy pokrojonego w plasterki pora na maśle, dodajemy trochę soli i zioła prowansalskie. Śmietanę mieszamy z jajkami i odrobiną kurkumy. Przygotowujemy formę do pieczenia tartaletek smarując ją masłem lub odrobiną oleju. Kroimy w kostkę serek camembert (najlepiej prosto z lodówki, wtedy lepiej się kroi). Wykładamy ciastem formę na tartaletki lub kokilki, do każdej dajemy usmażonego pora, kosteczki sera brie i zalewamy każdą 2 łyżkami śmietany z jajkami. Wstawiamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 30 minut.
💛SMACZNEGO💛
Komentarze
Prześlij komentarz