Tatar wegański z fasoli
No za tatarem to nigdy nie przepadałam, jedzenie raw food czy to jest surowe mięso czy ryba nigdy mnie nie kręciło. Ale tatar, czy też właściwie pasta, w zależności jak ją podamy, z czerwonej fasoli i suszonych pomidorów wyjątkowo mnie kręci :) Najlepiej podawać go z pokrojonym obok ogórkiem kiszonym i cebulką w drobną kostkę. Można też doprawiać świeżo mielonym pieprzem i sosem sojowym. A smak - wspaniały i do tego nic niezdrowego w tym nie ma. Polecam jako przystawkę, ale też danie na śniadanie czy kolację. Przepis i inspirację zawdzięczam blogowi Veganbanda.
SKŁADNIKI
→ puszka czerwonej fasoli (lub ugotowanej samodzielnie)
→ słoik suszonych pomidorów
→ 1 łyżeczka wędzonej papryki
→ 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
→ pieprz
→ ogórek kiszony, cebula
→ sos sojowy
WYKONANIE
Odsączamy fasolę i pomidory suszone z płynów. Polecam zostawić olej spod pomidorów suszonych- przyda się. Miksujemy fasolę i pomidory blenderem, ale nie na bardzo gładką masę, fajnie, żeby zostały w niej kawałki pomidorów i fasoli. Podajemy albo na pieczywie, albo obok z ogórkami kiszonymi i cebulą. Ja lubię popieprzyć tatara świeżym pieprzem i jeszcze lekko polać sosem sojowym.
→ puszka czerwonej fasoli (lub ugotowanej samodzielnie)
→ słoik suszonych pomidorów
→ 1 łyżeczka wędzonej papryki
→ 1/2 łyżeczki czarnej soli kala namak
→ pieprz
→ ogórek kiszony, cebula
→ sos sojowy
WYKONANIE
Odsączamy fasolę i pomidory suszone z płynów. Polecam zostawić olej spod pomidorów suszonych- przyda się. Miksujemy fasolę i pomidory blenderem, ale nie na bardzo gładką masę, fajnie, żeby zostały w niej kawałki pomidorów i fasoli. Podajemy albo na pieczywie, albo obok z ogórkami kiszonymi i cebulą. Ja lubię popieprzyć tatara świeżym pieprzem i jeszcze lekko polać sosem sojowym.
Komentarze
Prześlij komentarz