Wegański RAMEN

Obiecałam dzisiaj przepis na naprawdę doskonały ramen. Przygotowanie go wymaga trochę czasu, bo sam wywar z warzyw powinien się gotować ok. 4 godzin, ale chyba teraz na brak czasu nie narzekamy ;) A wywar gotujemy się sam, nie potrzebuje naszej pomocy. Ramen pierwszy raz jedliśmy jakieś 7 lat temu na Okinawie w Japonii. Ja wtedy jeszcze jadłam mięsny, a Włodek wege. Obydwoje byliśmy zachwyceni i pokochaliśmy ramen miłością absolutną. Sycący, słodki, słony i pikantny z warzywnymi dodatkami. Po prostu wspaniały. Teraz stał się też modny w Polsce, mój ulubiony wegański jest w Vegan Ramen Shop niezmiennie od kilku lat. Sekret dobrego ramenu tkwi w długo gotowanym wywarze i esencjonalnym tare- czyli takiej "zaprawie" rosołu. Powiem Wam  -warto :)
SKŁADNIKI
wywar
→ 2 cebule 
→ 2 marchewki
→ kawałek kapusty
→ kawałek pora
→ kawałek selera
→ 2 główki czosnku przekrojone na pół
→ 5 cm kawałek imbiru
→ kawałek glonów kombu (do kupienia w sklepie azjatyckim)
→ 10 szt grzybów shitake jw
→ 6 łyżek sosu sojowego
→ 1 gwiazdka anyżu
→ 1 łyżka octu ryżowego
→ 2 łyżki oleju
→ 3 l wody

tare
→ 1 szklanka mleka migdałowego lub sojowego (niesłodzonego)
→ 3 łyżki białego miso (do kupienia w sklepie azjatyckim- polecam w Waw sklep na tyłach Hali Mirowskiej lub bazar Bakalarska)
→ 2 łyżki tahini
→ łyżeczka pasty paprykowej (takiej jak do kimchi) lub 2 łyżeczki papryki słodkiej i 1 łyżeczka papryki ostrej
→  łyżeczka startego imbiru
→ 3 łyżki mirinu lub sake (do kupienia w sklepie azjatyckim)
→2 łyżki oleju sezamowego jw

dodatki: makaron ramen, grzyby shitake, grzyby enoki, kawałki nori, brokuł, rzepa, szczypior, kiełki, fasolka, pak choi, tofu (oprócz makaronu ramen dodatki są dowolne)
WYKONANIE
Wszystkie warzywa na wywar upiecz w piekarniku w 200st około godziny. Można włączyć pod koniec opcję grill. Następnie dajemy je do garnka z wodą i przyprawami i gotujemy na małym ogniu około 4h. Gotowy wywar przelewamy przez sito (ja wykorzystałam marchewki do zupy). Następnie przygotowujemy tare: wszystkie składniki mieszamy w małym garnku i gotujemy ok 10 min na małym ogniu, ciągle mieszając. Dodajemy tare do ciepłego, ale nie gorącego wywaru i doprawiamy jeszcze do smaku sosem sojowym lub solą. Makaron zalewamy gorącą wodą w osobnej misce. Grzyby shitake kroimy w paski i podsmażamy na oleju z sosem sojowym i odrobiną syropu z agawy lub miodu. Podajemy rosół z dodatkami, posypujemy szczypiorkiem i/lub kiełkami, dajemy z boku kawałek nori. Zajadamy :)

🍲SMACZNEGO🍲

Komentarze