Wegańskie kopytka ze skwarkami z pietruszki
Kopytka z ziemniakami, kopytka z ziemniakami i serem, kluseczki z serem, po włosku gnocchi. To takie danie z dzieciństwa, mega tanie, gdy w domu są tylko ziemniaki :) Jedni jedzą je na słodko z cukrem, bułką tartą z masełkiem, ze śmietaną, a inni na słono np z sosem z pieczarek, kurek, z pesto... Ja preferuję te drugie. Ale jak zrobić dobre kopytka bez jajek i sera i mąki pszennej? Sprawdziliśmy, da się :) I są pyszne.
SKŁADNIKI
→ 1/2 kg ziemniaków
→ 100 g mąki razowej/orkiszowej (można pomieszać mąkę razową z pszenną)
→ szczypta soli
SKWARKI
→ 1 pietruszka
→ szczypta soli, 1/2 łyżeczka papryki wędzonej
WYKONANIE
Ziemniaki gotujemy obrane z odrobiną soli do miękkości. Odcedzamy je i ubijamy na puree. Czekamy aż ziemniaki będą zimne. W tym czasie podsmażamy obraną pietruszkę pokrojoną w drobną kosteczkę, dodajemy do niej sól i paprykę wędzoną. Ostudzone ziemniaki wyrabiamy razem z mąką na spójną masę. Robimy ruloniki szerokości około 3-5 cm. Kroimy je na małe części. Gotujemy w garnku sporą ilość wody, dodajemy sól i odrobinę oliwy/oleju. Na gotującą się wodę wrzucamy nasze kluseczki po ok 10-15 sztuk. Zmniejszamy ogień. Gdy kluseczki wypływają na wierzch zbieramy je cedzakiem i dajemy na talerz. Najlepiej gdyby nie dotykały siebie, bo mogą się skleić. Podajemy ze skwarkami z pietruszki i natką pietruszki.
Komentarze
Prześlij komentarz