Zapiekanka farmerska sheperd's pie
Przedstawiam Wam wegańską wersję słynnej angielskiej zapiekanki farmerskiej. Uwielbiam wymowę Sheperd's pie, od razu czuję się jak w Londynie. Niestety nigdy nie byłam na brytyjskiej wsi, nad czym ubolewam, za to Londyn uwielbiam. Kocham też wszystko co jest british, włącznie z akcentem i dwoma kranami w zlewie, brakiem ogrzewania i chodzeniem w krótkich spodenkach w grudniu, brytyjskimi taksówkami i deszczem z mgłą, fish& chips i wszechobecną kuchnią hinduską, brytyjską ekstrawagancją i dzielnicą Camden Town, pubami z tradycją, po british sense of humour i zdystansowanym podejściem do życia. Muszę przyznać, że brytyjskie podejście do życia jest mi dużo bliższe niż np włoskie czy hiszpańskie. Stąd też pomysł zrobienia tej zapiekanki od razu mnie ujął. Wymaga trochę pracy, ale jest naprawdę pyszna. Do tego jest jej sporo, więc macie od razu obiad na kilka dni.
SKŁADNIKI
dla 2 osób na 3 dni
→ 3/4 szklanki suchej zielonej soczewicy
→ 300g ziemniaków
→ śmietanka sojowa lub odrobina zwykłej, kawałek masła do purre (ja polecam maslo z nerkowców od Wege Siostry)
→ marchewka
→ batat
→ duża cebula biała
→ 2 ząbki czosnku
→ pół szklanki passaty pomidorowej
→ pół szklanki groszku (mrożonego lub polecam eco groszek ze słoika z Biedronki)
→ szklanka wywaru warzywnego (ja używam takiego z kostki eco)
→ sól, pieprz
→ łyżka sosu sojowego
→ lubczyk, tymianek, papryka wędzona wg uznania
WYKONANIE
Soczewicę zalewamy gorącą wodą i gotujemy aż zmięknie, czyli około 30 minut. W tym czasie gotujemy też obrane ziemniaki do miękkości. Podsmażamy pokrojoną drobno cebulę z wyciśniętym lub startym czosnkiem na oleju. Dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę i batata w kostkę. Podlewamy bulionem. Gotujemy okołom 15 minut. Jak bulion się zredukuje dodajemy ugotowaną soczewicę, passatę pomidorową, sos sojowy i przyprawy oraz groszek. Dusimy ok 10 minut. Ziemniaki ubijamy ze śmietanką i masłem, dodajemy sól i pieprz. Naczynie do zapiekania smarujemy olejem, rozkładamy warstwę warzywną, na nią nakładamy ubite ziemniaki. Wyrównujemy. Pieczemy ok 25 minut w 180 stopniach. Podajemy posypane np natką pietruszki.
🥔SMACZNEGO🥔
Robilam juz doskonały kociołek i zupę z Twoich przepisów. Czas na zapiekankę, bo to kolejna nietuzionkowa, a zarazem wegetariańska potrawa. Dzieki za pomysl!
OdpowiedzUsuńsuper :) bardzo się cieszę :)
Usuń