Zapiekanka z ziemniakami i tofu na ostro
Ze swojej miłości do ziemniaków już zwierzyłam się przy okazji przepisu na sałatkę ziemniaczaną. Dzisiaj też pyszne danie z ziemniakami, tym razem na obiad, a może nawet na kilka obiadów. Zapiekanka z każdym dniem jest coraz pyszniejsza. Świetnie nadaje się też na obiad dla kilku osób. Jest sycąca, lekko pikantna i w 100% roślinna. Jej dużym atutem jest specjalnie przygotowane wcześniej i upieczone tofu z przyprawami.
SKŁADNIKIna ok 12 porcji
→ 8 średniej wielkości ziemniaków
→ 1 kostka wędzonego tofu
→ 2 szklanki pomidorowej passaty (polecam te z tygodnia włoskiego w Lidlu)
→ 2 ząbki czosnku
→ łyżka soku z cytryny
→ sól, pieprz
→ 2 1/2 łyżeczki papryki wędzonej
→łyżeczka papryki słodkiej
→ papryka chili / ostra - wg uznania
→3-4 łyżki sosu sojowego
→1/4 szklanki płatków drożdżowych
→opcjonalnie czosnek w proszku lub 1 starty ząbek
WYKONANIE
Najpierw przygotowujemy tofu. W misce rozdrabniamy tofu palcami i dodajemy 1/4 szklanki płatków drożdżowych, ok 1 i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, słodkiej, chili i czosnek oraz sos sojowy i sok z cytryny. Lekko solimy i pieprzymy, można dodać też odrobinę syropu z agawy czy miodu i mieszamy. Następnie podsmażamy tak przyprawione tofu na łyżce oleju na ostrym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy usmażone tofu do piekarnika i obniżamy temperaturę do 150 st. Pieczemy ok 10-15 minut.
→1/4 szklanki płatków drożdżowych
→opcjonalnie czosnek w proszku lub 1 starty ząbek
WYKONANIE
Najpierw przygotowujemy tofu. W misce rozdrabniamy tofu palcami i dodajemy 1/4 szklanki płatków drożdżowych, ok 1 i 1/2 łyżeczki papryki wędzonej, słodkiej, chili i czosnek oraz sos sojowy i sok z cytryny. Lekko solimy i pieprzymy, można dodać też odrobinę syropu z agawy czy miodu i mieszamy. Następnie podsmażamy tak przyprawione tofu na łyżce oleju na ostrym ogniu. Rozgrzewamy piekarnik do 200 st, wkładamy usmażone tofu do piekarnika i obniżamy temperaturę do 150 st. Pieczemy ok 10-15 minut.
Podsmażamy cebulę i starty czosnek (lub w plasterkach) na patelni. Łączymy je z upieczonym tofu i passatą pomidorową. Ziemniaków nie obieramy, tylko kroimy w plastry ok 0,5 cm i układamy warstwami na dnie naczynia do zapiekania (u mnie szklana forma o najdłuższym boku ok 20 cm) na zmianę z sosem z tofu.
Najpierw pierwsza warstwa plastrów ziemniaków, na to warstwa sosu, potem kolejna warstwa ziemniaków i sos. I tak na zmianę, aż skończą nam się składniki. Zapiekankę przykrywamy folią aluminiową i pieczemy w piekarniku nagrzanym do 180 st około godzinę. Gotową zapiekankę posypujemy ziarnami słonecznika lub posiekaną natką pietruszki. Polecam zapiekankę na 2 i 3 dzień- wtedy jest najsmaczniejsza.
🥔SMACZNEGO🥔
Komentarze
Prześlij komentarz