Zupa miso

Zupa miso tak naprawdę w Japonii jest nazywana misoshiru. Jest to tradycyjna zupa jadana w Japonii często na śniadanie, czasem z dodatkiem ryby np łososia lub tofu. Jej podstawą jest bulion dashi (granulat z liści kombu i grzybów shitake) i pasta miso z fermentowanej soji - najlepiej jasna pasta miso. Jest to bogata w białko, witaminy i minerały zupa, dlatego jest swego rodzaju japońskim rosołkiem na kaca czy przeziębienie. My najczęściej jadamy miso z tofu oraz wodorostami wakame i szczypiorkiem. Ta zdrowa i smaczna zupa gotuje się 10 minut. Można ją więc zrobić na tzw mały głód bardzo szybko. O ile oczywiście ma się w domu pastę miso. My nazywamy ironicznie zupę miso-   MISIO ;)🐻 


SKŁADNIKI
na 3 porcje
→ 1 litr wody
→ 2 łyżki sosu sojowego
→ 1,5 cm imbiru
→ 1 ostra papryczka
→ 1 łyżka octu ryżowego
→ 1 łyżka soku z limonki
→ 1 łyżka miodu lub cukru trzcinowego
→ 3 łyżki wina ryżowego lub sake
→ 2 łyżki sosu rybnego
→ 2 łyżki pasty miso jasnego
→ 1 łyżeczka oleju sezamowego
→ 1 łyżeczka dashi
→ szpinak
→ wodorosty wakame 
→ tofu
→ świeża kolendra


WYKONANIE
Przygotowujemy bulion: do garnka z wodą dodajemy sos sojowy, pokrojony w plasterki imbir, papryczkę chili bez pestek, ocet ryżowy, sok z limonki, dashi i cukier. Zagotowujemy, a następnie zmniejszamy ogień do minimum i dajemy sake, sos rybny, pastę miso (przecieramy przez sitko). Gotujemy ok 3 minuty i dodajemy olej sezamowy. W międzyczasie zalewamy glony wakame (uwaga bardzo rosną/ pęcznieją) gorącą wodą z odrobiną sosu sojowego. Do gorącego wywaru dodajemy szpinak i i ptrzymamy pod przykryciem około 3 minut na minimalnym ogniu. Następnie wszystko odcedzamy i do miseczek przekładamy szpinak, dokładamy glony wakame i kostki tofu, wszystko zalewamy bulionem. Ozdabiamy kolendrą.
🍲SMACZNEGO🍲

Komentarze