Chili sin carne z tajemniczym składnikiem
Kuchnia meksykańska zawsze wydawała mi się mega ciekawa z fasolą, chili, nachosami, tortillą, tacosami i burritos. Robiłam nawet, pochwalę się nieskromnie, wspaniałą zupę meksykańską z mięsem, gdy jeszcze je jadłam. Moje rozczarowanie niestety było duże, gdy wylądowaliśmy, jak zwykle z plecakami, na półwyspie Yukatan. To co tam serwowano w tzw street foodzie daleko odbiegało od naszych wyobrażeń. Mięso poganiało mięso. Ktoś, kto go nie je, praktycznie tam głoduje. Wszystkie tacosy i burritos były z mięsem niestety. Do tego 0 warzyw, jedynie ostry sos chili. Były oczywiście też niezłe dania, np miło wspominam ich zupy rybne. Ale fakt, że zatruliśmy się dwukrotnie, mówi sam za siebie. Niesmak pozostał. W tym daniu, które chcę Wam zaproponować nie ma mięsa, jest za to mnóstwo warzyw i jest wspaniały, aromatyczny sos na bazie... gorzkiej czekolady. To danie na pewno Was nie zatruje i nie rozczaruje :) A jak już będziecie na półwyspie Jukatan koniecznie pojedźcie na Isla Holbox- ta wyspa to raj dla dzisiejszych hipisów- 0 samochodów, 0 hoteli, po wyspie chodzi się z reguły na bosaka, piękne plaże, huśtawki w morzu ... Tak się rozmarzyłam przy okazji moich dzisiejszych urodzin- wybaczcie ;)
SKŁADNIKI:
dla 4-6 osób
→ 2 czerwone cebule
→ 3 ząbki czosnku
→ 2 papryki: czerwone lub np czerwona i żółta
→ marchewka
→ puszka fasoli czerwonej (lub ugotowana fasola)
→ puszka kukurydzy (lub kolba kukurydzy)
→ 4-5 dużych pieczarek
→ puszka pomidorów lub passata pomidorowa
→ 2 czerwone cebule
→ 3 ząbki czosnku
→ 2 papryki: czerwone lub np czerwona i żółta
→ marchewka
→ puszka fasoli czerwonej (lub ugotowana fasola)
→ puszka kukurydzy (lub kolba kukurydzy)
→ 4-5 dużych pieczarek
→ puszka pomidorów lub passata pomidorowa
→ kumin rzymski- 1-2 łyżeczek
→ łyżeczka papryki wędzonej
→ papryczka chili lub ostra papryka
→ sól, trochę sosu sojowego
→ pół łyżeczki cynamonu
→ łyżka octu balsamicznego
→ 4-5 kostek gorzkiej czekolady 70%
→ łyżka cukru trzcinowego
→ odrobina oregano
WYKONANIE:
Podsmażamy na oleju pokrojone cebule, starty czosnek, kumin, sól i paprykę wędzoną. Do nich dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę i papryki w kostkę oraz pieczarki w półplasterki. Gdy już są dobrze podsmażone przekładamy do większego garnka i dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz resztę przypraw. Gotujemy ok 15 minut. Proponuję sprawdzić ostrość i słony smak potrawy i ewentualnie doprawić wg swojego smaku. Podajemy z ryżem np ciemnym lub białym, kolendrą i limonką.
→ papryczka chili lub ostra papryka
→ sól, trochę sosu sojowego
→ pół łyżeczki cynamonu
→ łyżka octu balsamicznego
→ 4-5 kostek gorzkiej czekolady 70%
→ łyżka cukru trzcinowego
→ odrobina oregano
WYKONANIE:
Podsmażamy na oleju pokrojone cebule, starty czosnek, kumin, sól i paprykę wędzoną. Do nich dodajemy pokrojoną na plasterki marchewkę i papryki w kostkę oraz pieczarki w półplasterki. Gdy już są dobrze podsmażone przekładamy do większego garnka i dodajemy pomidory, kukurydzę, fasolę oraz resztę przypraw. Gotujemy ok 15 minut. Proponuję sprawdzić ostrość i słony smak potrawy i ewentualnie doprawić wg swojego smaku. Podajemy z ryżem np ciemnym lub białym, kolendrą i limonką.
🌽SMACZNEGO🌽
Komentarze
Prześlij komentarz