Kalafiornica - post dr Dąbrowskiej
Tak mnie naszło, że śniadanie może być bez jajek, a smakować równie dobrze jak one. Po przerobieniu tofucznicy- 2 wersje, ta z mlekiem kokosowym perfekcyjna, omletów z mąki z ciecierzycy przyszła kolej na KALAFIORNICĘ. Co to jest? Taka udawana jajecznica z kalafiora, za to bez cholesterolu :) Jest pięknie żółta dzięki kurkumie i curry, mega zdrowa, bo bez tłuszczu, niskokaloryczna i do tego smaczna. Czasami cuda się zdarzają ;)
SKŁADNIKI
dla 4 osób
→ kalafior
→ cebula
→ niecała łyżeczka kurkumy
→ curry do smaku
→ łyżeczka soli kala namak
→ świeżo zmielony pieprz
→ szpinak - garść
→ mały ząbek czosnku
WYKONANIE
Kalafior gotujemy do miękkości w lekko osolonej wodzie- około pół godziny. Lekko go studzimy i rozgniatamy dość drobno widelcem. W małej ilości wody gotujemy pokrojoną drobno cebulę. Dodajemy ją razem z przyprawami do kalafiora. Osobno poddusiłam szpinak ze startym czosnkiem. Wszystko mieszamy i podajemy np razem pomidorkami koktajlowymi.
🧅SMACZNEGO🧅
Komentarze
Prześlij komentarz