Placki japonskie Okonomiyaki

Te placki są jednym z moich ulubionych dań japońskich, co prawda robimy je w lekko zmodyfikowanej wersji niż oryginał, ale smakują każdemu. Nazwa placków wywodzi się z dwóch słów: okonomi- lubisz i yaki- smażony/grillowany. My robimy placki albo z kapusty pekińskiej albo młodej kapusty. Placek polewa się japońskim majonezem i posypuje katsuobuoshi czyli płatkami z tuńczyka. Te płatki to jest coś niesamowitego, są tak cieniutkie, że falują na gorącym placku jak trawa na wietrze. Uwielbiam to :)



SKŁADNIKI
około 7 placków
→ 3/4 szklanki mąki pszennej
→ 1/2 łyzeczki proszku do pieczenia
→ 1/2 szklanki bulionu dashi z proszku lub kostki (do kupienia w sklepach z zywnością azjatycką)
→ 2 jajka
→ pół główki poszatkowanej kapusty (około 2 szklanki)
→ cebula dymka (biała i zielona część)
→ 1 kalmar mrożony pokrojony w kosteczkę
→ sól pieprz
→ opcjonalnie: garść suszonych krewetek

Sos: albo gotowy do okonomiyaki albo my dajemy SOS HOISIN z soi, czosnku i śliwek.

Do posypania:
→ suszone wodorosty drobno pokrojone
→ płatki z tunczyka bonito lub katsuobushi
→ majonez japoński



WYKONANIE

Wymieszaj w misce mąkę z proszkiem i bulionem dashi, jajkami, solą i pieprzem. Dodaj poszatkowaną drobno kapustę i dymkę oraz kalmara i/lub krewetki. Wymieszaj. Rozgrzej olej na patelni i smaż placki. Podawaj je posmarowane sosem hoisin, polane w zygzaki majonezem  i posypane płatkami bonito i suszonymi wodorostami.

🥬SMACZNEGO🥬

Komentarze