Sałatka z truskawkami/mango i serem pleśniowym

Ta sałatka jest tak kolorowa jak przyroda wiosną. Komponuje się idealnie nie tylko kolorystycznie, ale też smakowo. Ktoś mógłby zakwestionować sens dodania słonego sera pleśniowego do słodkich truskawek i bardzo słodkiego mango. Ale uwierzcie mi na słowo- to idealne połączenie smaków. Orzeźwiające i zaskakujące. Do tego chlebek bananowy i jesteśmy na plaży w tropikach :)


SKŁADNIKI
dla 3-4 osób
→ 1 dojrzałe mango
→ ok 30 dag truskawek
→ świeży szpinak
→ ok 100g sera pleśniowego typu gorgonzola (ja kupiłam ser pleśniowy z mozarellą w Lidlu i był przepyszny)
→ 4 łyżki płatków migdałowych

SOS:
→ 2 łyżki miodu lub syropu z agawy
→ 3 łyżki dobrej oliwy
→ 3-4 łyżki soku z cytryny
→2 łyżeczki drobno startego imbiru



WYKONANIE

Na świeżo umyty szpinak dajemy truskawki bez szypułek, przekrojone na pół. Do tego pokrojone w kostkę mango i ser pleśniowy w kostkę. Posypujemy uprażonymi bez tłuszczu na patelni płatkami migdałowymi. Polewamy sosem (najlepiej zrobić go w małym zakręcanym słoiczku, którym potrząsamy wielokrotnie jak shakerem, aż do idealnego połączenia składników). Polewamy sosem sałatkę.

🍓SMACZNEGO🍓

Komentarze