Sałatka ze szpinaku i truskawek
Pierwsze polskie truskawki mnie zahipnotyzowały. Tak, wiem, że kosztują teraz aż 26 PLN za kg, ale do tej wiosennej sałatki wystarczy ich tylko 200g. A ochota na te pyszne owoce na chwilę obecną zaspokojona. Sałatka jest prościutka, za to może zastąpić deser, bo sos jest słodki. U nas wpasowała się w śniadanie bez chleba, za to z owczym bundzem ala caprese, z pomidorami, świeżą bazylią, solą i sosem balsamico. Ale to była wiosenna uczta, że aż słońce przypiekało o 7 rano :)
SKŁADNIKI
dla 2-3 osób
→ opakowanie młodego szpinaku (baby)
→ 200g truskawek
→ pół awokado (dojrzałego, najlepsza jest odmiana Hass)
→ 2 łyżki ziaren słonecznika lub płatki kokosa
SOS
→ 2 łyżki oliwy z oliwek→ 2 łyżki octu balsamicznego
→ 2 łyżki miodu
→ sól i pieprz do smaku
WYKONANIE
Na umyty szpinak dajemy umyte i odszypułkowane truskawki pokrojone na pół. Dajemy pokrojone na kawałki awokado. Składniki sosu dokładnie mieszamy i polewamy sałatkę. Posypujemy uprażonymi ziarnami słonecznika lub płatkami kokosa.
Komentarze
Prześlij komentarz