Guacamole jak w Meksyku

Kuchnia meksykańska nie jest moją ulubioną, pomimo miłości do fasoli i nachosów ;) Za to awokado i guacamole to potrawa, którą wg mnie Meksyk zawojował świat. Nawet jak ktoś nie przepada za awokado w sałatce czy na kanapce, tą pastę uwielbiają wszyscy. Można ją jeść jako dodatek do ryb czy mięsa, jako dip do nachosów czy warzyw, albo po prostu zdrową pastę na pieczywie. Takie mieliśmy dziś kolorowe śniadanie.


SKŁADNIKI
dla 4 osób
→ 2 dojrzałe awokado (wg mnie najlepsza jest odmiana HASS)
→ łyżka oliwy
→ pół czerwonej i pół białej cebuli
→ 2 ząbki czosnku
→ ok 6-8 pomidorków koktajlowych
→ 5 łyżek soku z limonki lub cytryny
→ sól i pieprz
→ ostra papryka
→ garść świeżej kolendry


WYKONANIE
Tutaj ważne jest, aby awokado było naprawdę dojrzałe. Miąższ awokado wyjmujemy łyżką, dodajemy sól, paprykę ostrą lub papryczkę chili drobno pokrojoną, starty czosnek, pieprz, oliwę i polewamy cytryną. Rozdrabniamy widelcem. Dodajemy też posiekaną kolendrę (o ile lubimy). Jeśli nie lubicie kolendry, można zrobić "spolszczoną" wersję z natką pietruszki. Na wierzch pasty dajemy drobno pokrojone w kostkę cebule i pomidory. Jeszcze raz posypujemy kolendrą lub natką.

🥑SMACZNEGO🥑

Komentarze