Mango sticky rice

Ten deser czy też słodkie danie skradł moje serce w Tajlandii zaraz po Pad thai :) Ryż gotowany na mleku, słodycz sosu kokosowego, no i soczyste, najsłodsze na świecie mango, to coś, co każdy powinien spróbować. Zwłaszcza w takich okolicznościach przyrody jak teraz, czyli mamy 3 dzień mgły i deszczu w naszym domku w górach. Skoro nie można poszaleć w ogrodzie, szalejemy w kuchni i staramy się rozpogodzić ten ostry cień mgły ;) 


SKŁADNIKI
dla 3-4 osób
→ ok 200 g ryżu (najlepiej kleistego, jak do sushi czy risotto)
→ 2 puszki mleka kokosowego lub 500 ml mleka kokosowego z kartonu
→ 2-3 łyżeczki cukru/ksylitolu
→ 1 duże i dojrzałe mango
→ 1/2 łyżeczki soli

WYKONANIE
Na sito wysypujemy ryż i płuczemy go, aż woda będzie przeźroczysta. Zalewamy go wodą i zostawiamy namoczony na ok 30 minut. Odcedzamy i zalewamy ryż 250 ml mleka kokosowego. Gotujemy ok 15 minut pod przykryciem, na małym ogniu. Nie mieszamy. W drugim garnku podgrzewamy 250 ml mleka kokosowego z cukrem i solą, aż się rozpuszczą. Podajemy ugotowany ryż z mango, polewamy sosem z mleka kokosowego.

🥭SMACZNEGO🥭

Komentarze