Bezglutenowy chleb na zakwasie

Do chleba zabieraliśmy się kilka razy, piekliśmy chleb na drożdżach, chleb z mąki razowej, chleb na zakwasie. Ale niestety nigdy nie był tak dobry, żebyśmy chcieli go powtarzać. Chleb pieczony przez moją przyjaciółkę na zakwasie smakował mi bardzo, ale niestety od jakiegoś czasu nie czuję się dobrze po glutenowym pieczywie. Zawsze kończy się to bólem brzucha i wzdęciami. Postanowiłam więc poszukać sprawdzonego przepisu na chleb bezglutenowy na zakwasie, bo drożdże też niestety powodują u mnie efekt rozdęcia. Chleb na zakwasie w ogóle jest najzdrowszym chlebem, jaki można sobie wyobrazić. Dlaczego? Bo powstałe podczas fermentacji zakwasu bakterie kwasu mlekowego są mega zdrowe: hamują wzrastanie bakterii gnilnych, gronkowców, zapobiegają rozrostowi złej flory bakteryjnej, zapobiegają biegunkom, niestrawności. Bakterie te odbudowują naszą florę bakteryjną w jelitach zniszczoną przez alkohol, cukier, przetworzoną żywność czy antybiotyki. Do tego chleb na zakwasie dużo dłużej zachowuje świeżość, niż ten na drożdżach- aż do 10 dni.



SKŁADNIKI
na 1 chleb w foremce ok 26 cm na 12 cm
zakwas z mąk bezglutenowych (ja dostałam, więc jedyne co zrobiłam to dokarmiałam go przez 3 dni 25g mąki gryczanej i 25g mąki owsianej + ok 50 ml letniej wody. Mieszamy drewnianą łyżką i zakrywamy ściereczką. Odstawiamy w ciepłe miejsce bez przeciągów np do piekarnika (oczywiście nienagrzanego). Czynność powtarzałam 3 dni.
zaczyn 100g zakwasu mieszamy z 30g mąki owsianej, 30g mąki gryczanej i 30g mąki ziemniaczanej, dodajemy 100ml letniej wody i odstawiamy na 12h.Resztę zakwasu wkładamy do  lodówki. Mieszamy tylko drewnianą łyżką i nie zamykamy go szczelnie (tak jak zakwas).
→ 100 g mąki osianej bezglutenowej pełnoziarnistej
→ 50 g mąki gryczanej
→ 50 g mąki z cieciorki
→ 100g mąki ziemniaczanej
→ 2 płaskie łyżeczki soli himalajskiej
→ woda


WYKONANIE
W dużej misce mieszamy zaczyn mąkami i solą. Dodajemy tyle letniej wody, aby masa miała konsystencję gęstej śmietany. Wlewamy masę do foremki wyłożonej papierem do pieczenia, przykrywamy ściereczką i odstawiamy do wyrośnięcia na ok 3h. My wstawiliśmy do piekarnika, bo tam nie ma przeciągów. Po tym czasie chleb powinien nam ładnie wyrosnąć. Nagrzewamy piekarnik do 200st i wstawiamy chleb na 1 h. Voila :)

🍞SMACZNEGO🍞



Komentarze