Najlepsze risotto z kurkami i parmezanem
Wczoraj miałam akurat 25 minut na zrobienie obiadu. Na szczęście wszystkie składniki były w domu, więc nie musiałam zbiegać z 11 piętra do sklepu i spowrotem. Tak, winda nie działa nam już 2 tygodnie, powoli zaczynamy się do tego przyzwyczajać i optymalizować wyjścia z domu ;) Jak widać do wszystkiego można się przyzwyczaić. Do tego risotta potrzeba kilku składników, ale dobrej jakości: ryż arborio do risotto, świeże kurki, dobry parmezan i najlepiej domowe, prawdziwe masło (takie robimy też na zamówienie). Dobrze jest także dodać do rosołu, w którym dusi się ryż pół szklanki wytrawnego białego wina, ale akurat nie miałam. I tak wychodzi pyszne. Resztę składników na pewno macie. A potem to już tylko zjadać, rozkoszować się i brać dokładki ;)
SKŁADNIKI
na 4 małe porcje lub 2 duże
→ 200 dag ryżu do risotta
→ ok 50dag twardego parmezanu
→ 1 pomidor lub kilka pomidorków koktajlowych
→ ok 100 g masła
→ ok. 400 ml rosołu warzywnego (może być z kostki eco)
→ zioła prowansalskie, rozmaryn, sól himalajska, wędzona papryka, kurkuma
→ cebula (średnia, biała), ząbek lub dwa czosnku
WYKONANIE
Podsmażamy na ok 1-2 łyżkach masła posiekaną cebulę, czosnek i odrobinę imbiru. Dodajemy umyte kurki (jeśli trzeba też trochę pokrojne) i tez podsmażamy. Razem ok 5 minut. Na podsmażone kurki z cebulą wrzucamy suchy ryż i chwilę smażymy. Potem zalewamy ok 1/3 rosołu i cały czas mieszamy. Dodajemy przyprawy, resztę masła, pomidora sparzonego i obranego ze skórki i dalej mieszamy. Jak ryż trochę wchłonie rosół podlewamy dalej rosolem i mieszamy. I tak 20 minut trwa cały proces związany z ryżem. Trzeba się namieszać, ale tylko wtedy risotto jest odpowiednio miękkie i nie przyklei nam się do patelni (najlepiej teflonowej, głębokiej). Ostatnie 5 minut risotto dochodzi na małym ogniu pod przykryciem, w tym czasie ścieramy do niego parmezan (zostawiamy kilka plasterków do przybrania). Nie musimy mieszać. Gotowe. Podajemy z cienkimi plasterkami parmezanu, odrobiną papryki wędzonej i np szczypiorkiem.
🧀SMACZNEGO🧀
Komentarze
Prześlij komentarz