ONIGIRI japońskie kulki ryżowe

Onigiri to moja ulubiona przekąska z kuchni japońskiej. Zresztą nie tylko moja, bo powiem Wam, że nie spotkałam jeszcze osoby, której onigiri by nie smakowało. W Japonii to typowa "kanapka", którą od dawien dawna mamy przygotowywały swoim dzieciom do szkoły, zabierana na wycieczki czy pikniki. Sami jak byliśmy na Okinawie codziennie je kupowaliśmy (tam nawet występują onigiri z szynką w środku) i zabieraliśmy je na cały dzień na wyspy, gdzie plażowaliśmy i snorklowaliśmy. Wspaniałe i pyszne wspomnienia. Oprócz tego, że onigiri jest pyszne i że do środka możesz dać to, co akurat masz w lodówce, jest też baaaardzo syte. Takim jednym onigiri to można najeść się jak kilkoma kanapkami z chleba. Spróbujcie sami zrobić lub zamawiajcie u nas na FB.me/jakutatuchy

SKŁADNIKI
na 8 onigiri

→ szklanka ryżu do sushi
→ 3 łyżki zaprawy do ryżu (można kupić w azjatyckich sklepach, niestety jest w skladzie oprócz octu ryżowego i soli, też cukier)
→ płatki nori
→ do środka: łosoś np wędzony lub pieczony/krewetki/tuńczyk z puszki lub inna ryba, wasabi, majonez japoński, sałata, kukurydza, tykwa, awokado, mango, kiełki mung, ogórek, papryka, ser żółty, pasta z fermentowane soji z ziarnami ...





WYKONANIE
Gotujemy ryż jak na sushi, aby był nierozgotowany. Dodajemy zaprawę (o ile ktoś nie unika cukru) zaraz po ugotowaniu ryżu i mieszamy. Ryż powinien być kleisty. Na płatku nori dajemy małą garstkę ryżu (najłatwiej go układać mokrymi rękami lub łopatką namoczoną w zimnej wodzie). Na to kładziemy składniki, z reguły w wersji dla dorosłych smarujemy lekko wasabi i na to dajemy po kawałku ryby, pasku ogórka, sałatkę itp. Na składniki środka dajemy drugą garstkę ryżu i zawijamy ładnie w arkusz nori formując kulkę. Onigiri zawijamy w folię spożywczą.


🍙SMACZNEGO🍙



Komentarze