Delikatny pasztet z cukinii

 Pasztety wege to  dla mnie historia wieloletnich prób i błędów. Zrobiłam ich w życiu przynajmniej kilkanaście, ale zaledwie o kilku warto wspomnieć i je powtórzyć. Należą do nich pasztet z selera, pasztet z kapustą kiszoną i właśnie pasztet z cukinii. Uwierzcie mi na słowo- naprawdę smaczny, wilgotny, delikatny w smaku, ale jak się go dobrze doprawi, to też lekko pikantny. Uważajcie tylko z cukinią, która bardzo puszcza sok- trzeba go dobrze odcisnąć, bo inaczej pasztetu nie będzie można kroić, tylko trzeba będzie jeść rękami ;)



SKŁADNIKI:

na standardową formę keksową ok 30 cm
→ 1 duża cukinia lub 2-3 mniejsze (ok 1 kg)
→ 1 duża biała/cukrowa cebula
→ 1 spora marchewka
→ 3 ząbki czosnku
→ 5 łyżek kaszy manny
→ ok 3/4 szklanki bułki tartej 
→ 3 jajka
→ posiekana natka pietruszki (ok pół pęczka)
→ przyprawy: sól, pieprz, po łyżeczce papryki słodkiej, wędzonej, chili, kurkumy i oregano
→ 4 łyżki oliwy



WYKONANIE:

Cukinię myjemy, obcinamy końce i ścieramy do dużej miski na tarce na grubych oczkach. Do tego ścieramy cebulę, dodajemy łyżkę soli np. różowej, himalajskiej i mieszamy. Odstawiamy na około 30 minut. W tym czasie do drugiej miski ścieramy obraną marchewkę na tarce na drobnych oczkach, dodajemy bułkę tartą, natkę pietruszki, kaszę manną, przyprawy, czosnek starty, oliwę i jajka. Mieszamy. Po upływie pół godziny odciskamy dobrze na sicie cukinię z cebulą. Taką masę łączymy z marchewką i pozostałymi składnikami. Formę keksową wykładamy papierem do pieczenia i na nią wykładamy naszą masę na pasztet. Przyklepujemy, można posmarować wierzch oliwą. Wkładamy do piekarnika nagrzanego do 180 st na 1h i 15 minut.

🧅SMACZNEGO🧅


Komentarze