Łosoś pieczony na spaghetti z cukinii
Gdy masz 15 minut na zrobienie obiadu czy lunchu to jest idealne rozwiązanie. Warunek: łosoś musi być świeży, nie zamrożony. A i jeszcze potrzebujesz taką specjalną obieraczkę do warzyw, która wycina cienkie paski. Do dostania na każdym targowisku czy bazarze za kilka złotych. Jak macie trochę więcej czasu to można zamarynować wcześniej rybę, będzie jeszcze bardziej aromatyczna. Do ryby można podać też ciemny ryż, kaszę czy ziemniaki jak lubicie i ma być bardziej konkretnie i z węglowodanami. My akurat mieliśmy ugotowany ciemny ryż.
SKŁADNIKI:
dla 2 osób
→ 2 kawałki świeżego fileta z łososia
→ składniki marynaty do ryby: 2 łyżki sosu sojowego, łyżka oliwy, łyżka octu ryżowego, 2 łyżeczki syropu klonowego lub miodu, sól, pieprz, łyżeczka papryki słodkiej i pół ostrej, łyżka sezamu - wszystko dobrze wymieszać
→ 1 umyta cukinia
→ łyżka masła
→ ząbek czosnku
WYKONANIE:
Marynujemy łososia przynajmniej kilka minut. W tym czasie wycinamy spaghetti z cukinii obieraczką i nastawiamy piekarnik na 250 stopni. Do nagrzanego piekarnika wstawiamy łososia na pergaminie na 7 minut. Dokładnie tyle. Na maśle na patelni podsmażamy starty ząbek czosnku, na który wrzucamy spaghetti z cukinii. Solimy i pieprzymy. Smażymy ok 3-5 minut aż zwiędnie. Gotowe :)
🐟SMACZNEGO🐟
Komentarze
Prześlij komentarz