Penkejki z bananami i borówkami
Te penkejki ujęły mnie swoją delikatnością, dosłownie rozpływają się w ustach. Do tego nie ma w nich cukru, mleka i prawie w ogóle mąki. Na początku nie dodaliśmy jej w ogóle do masy, ale placki rozpadały się na patelni. Dlatego zdecydowanie sugeruję dodanie dosłownie 2 łyżek jakiejkolwiek bezglutenowej mąki, np ryżowej czy z cieciorki. Wtedy masa jest bardziej zwarta, a placuszki lepiej się smażą. Placuszki są genialne na spokojne, weekendowe śniadanie.
SKŁADNIKI:
dla 2-4 osób, placuszków wychodzi kilkanaście szt.
→ 3 dojrzałe, a nawet przejrzałe, miękkie banany
→ ok 120 g borówek amerykańskich lub jagód
→ 4 jajka
→ 2 łyżki mąki np ryżowej, owsianej czy z cieciorki (a jak ktoś nie ma to zwykła pszenna też będzię OK)
→ masło/ olej do smażenia
→ 2 łyżki wiórków kokosowych
→ szczypta soli i cynamonu
→ syrop klonowy lub miód do polania
WYKONANIE:
Ucieramy banany na tarce z grubymi otworami. Dodajemy jajka, wiórki kokosowe i przyprawy.Mieszamy masę aż do uzyskania jednolitej konsystencji. Na koniec dodajemy większą część borówek i delikatnie mieszamy. Na rozgrzany na patelni tłuszcz chochelką wlewamy małe placuszki. Po kilku minutach przerzucamy je na drugą stronę i podajemy jeszcze ciepłe :)
🍌SMACZNEGO🍌
Komentarze
Prześlij komentarz