Zapiekana cukinia z jajkiem, pomidorami i fetą
Cukinia to cudowne warzywo. Ostatnio robiłam z nią leczo, a dzisiaj zamiast gotowania, została upieczona na śniadanie. Po upieczeniu nie jest wcale zbyt miękka, lecz idealna, lekko twarda. Skórka nadaje jej ciekawej struktury. Jedna spora cukinia wystarczyła na syte, ale nie ciężkie śniadanie na taki upalny dzień jak dziś. Bez chleba. Same warzywa i ser feta- z sentymentu do małych greckich wysepek. W zeszłym roku byłam z Przyjaciółkami na wspaniałej, uroczej, kameralnej wyspie SKOPELOS z pięknymi plażami. Polecam bardzo na tygodniowy wypad i totalny reset. W tym roku trochę większe Zakynthos, już nie mogę się doczekać klimatu małych miasteczek, tawern, sera feta z oliwkami i kąpieli w turkusowym, ciepłym morzu...
SKŁADNIKI:
na 2 osoby
→ 1 duża cukinia
→ spory, starty ząbek czosnku
→ 1 duży pomidor bez skórki lub pół puszki pomidorów
→ 1/2 cebuli
→ 2 jajka
→ oregano, sól, pieprz
→ 100 g sera feta
→ natka pietruszki lub kolendra, bazylia do dekoracji, ewentualnie płatki chili
WYKONANIE:
Cukinię umyć i rozkroić na pół. Wydrążyć środek. Natrzeć środek cukinii startym ząbkiem czosnku i solą, pieprzem oraz skropić oliwą. Wstawić na 10 min do piekarnika nagrzanego do 180 st. W tym czasie obranego i pokrojonego pomidora dać do miski razem z oregano, solą, pieprzem i pokrojonym w kostkę serem feta. Dodać lekko roztrzepane jajka. Wymieszać i nałoży na podpieczoną cukinię. Wstawić do nagrzanego piekarnika na kolejne 20-25 minut. Posypać zieleniną i płatkami chili.
🍅SMACZNEGO🍅
Komentarze
Prześlij komentarz