Moussaka z cukinii

Moussaka klasycznie w Grecji jest z bakłażanem i mięsem mielonym. A ja akurat miałam cukinię i kupione na próbę wegańskie mięso mielone z grochu i glutenu z Lidla. I pomysł, aby zrobić taką zapiekankę na 2 dni. Trochę pracy przy tym jest, bo trzeba zrobić dwa sosy, podpiec cukinię, przełożyć i upiec, ale ... w 100% warto !!! Smak sosu pomidorowego podkręciłam jeszcze chili i papryką wędzoną i była uczta. Jestem zadowolona z tego dania na maksa, mój Włodziu się nawet nim zachwycił, a mało dań go zachwyca ;) Oczywiście dla mięsożerców można dać klasyczne mięso mielone (najlepiej zmielone bezpośrednio w sklepie), nie kupujcie proszę tych gotowych na tackach w marketach, bo to straszne świństwo. 



SKŁADNIKI

dla 4 osób
→ 2 duże cukinie (ok 750 g)
sos pomidorowy:
→ puszka pomidorów np pelati
→ cebula
→ ząbek czosnku
→ łyżka koncentratu pomidorowego
→ pokrojona natka pietruszki
→ ok 400 dag wegańskiego mięsa mielonego
→ sól, pieprz, papryka wędzona, chili, oregano, tymianek
sos beszamelowy:
→ 30 g masła
→ 2 łyżki mąki razowej
→ 300 ml mleka (może być roślinne)
→ sól, pieprz, gałka muszkatałową
→ ząbek startego czosnku
→ 1/2 szklanki startego parmezanu



WYKONANIE:

Cukinię myję, odcinam końcówki i kroję na ok 0,5 cm paski. Solę, pieprzę i polewam oliwą. Układam na papierze do pieczenia i piekę ok 15 minut w 220 st. W tym czasie na patelni na oleju smażę posiekaną cebulę i starty czosnek kilka minut. Dodaję mięso wegańskie i przyprawy. Po kilku minutach wrzucam pomidory i koncentrat. Duszę ok 20 minut. Odkładam gotowy sos do miski. Myję patelnię i wrzucam tam 30g masła. Jak się roztopi daję 2 łyżki mąki i energicznie mieszam drewnianą łyżką, aby nie było grudek. Po rozpuszczeniu mąki dolewam mleko partiami i cały czas mieszam, aż będzie to gęsty sos. Doprawiam, dodaję starty czosnek i dodaję połowę startego parmezanu. Formę do zapiekania smaruję oliwą, podpieczoną cukinię dzielę na 3 części. Na dnie układam 1 częsc cukinii i na nią połowę sosu pomidorowego. Na to 2 część cukinii i resztę sosu z "mięsem". Na to ostatnie paski cukinii i sos beszamelowy. Posypujemy resztą startego sera. Pieczemy 30 minut w piekarniku nagrzanym do 180 st.

🍅SMACZNEGO🍅

Komentarze