Najbardziej zdrowy, wegański lunch z fasolą na świecie ;)

 Nie było tu jeszcze nic z fasolą. A ja uwielbiam fasolę, jest smaczna i jest znakomitym źródłem białka dla tych, którzy nie jedzą zwierząt. Do tego moje ulubione grzyby - boczniaki, marchewka, pomidory i gotowe :) Nie dość, że jest to mega zdrowe danie, to jeszcze pyszne i mega sycące. Jedliśmy tą potrawę bez chleba i dopiero po ok 5h zaczyna się czuć głód. Fasola nie służy wszystkim, ja jednak uważam, że jeśli sami ją ugotujemy, odpowiednio doprawimy ziołami i nie połączymy z mięsem, to żadnych komplikacji żołądkowych nie będzie. Nie rezygnujmy z FASOLI.



SKŁADNIKI

dla 2-3 osób
→ około 200g fasoli jaś namoczonej na noc i ugotowanej na małym ogniu rano ok 1h (sól dodajemy pod sam koniec gotowania)
→ duża cebula i ząbek czosnku
→ 1 duża marchewka
→ ok 200 g boczniaków (najlepiej kupionych na wagę)
→ łyżka przecieru pomidorowego
→ 1 spory pomidor obrany ze skórki
→ 2 łyżki sosu sojowego, pieprz, łyżeczka oregano i tymianku
→ szklanka bulionu warzywnego
→ 1-2 liście laurowe



WYKONANIE:
Smażymy na patelni (najlepiej głębokiej) pokrojoną cebulę i czosnek na oleju. Dodajemy pokrojone boczniaki (lub poszarpane rękami na mniejsze kawałki), marchewkę w cienkich plastrach pokrojoną obieraczką do warzyw. Dodajemy przyprawy i dusimy ok 10 minut. Podlewamy bulionem, dodajemy ugotowaną fasolę, pomidora pokrojonego i przecier. Dusimy dalej maks 30 min. czasem mieszając. 

🥕SMACZNEGO🥕




Komentarze