Łosoś w sosie pomarańczowo-imbirowym z salsą mango
Ten łosoś to mistrzostwo świata i poezja smaków. A do tego robi się go tak, jak lubię, czyli w 15 minut. Do tego sos jest lekko pikantny z wyczuwalną nutą pomarańczową i sałatka, czy ładniej mówiąc salsa z mango i awokado. Akurat uwielbiam jedno i drugie, oby jedno i drugie było dojrzałe. Oczywiście nie mogło się obyć bez odrobiny papryczki chili- polecam zakupić woreczek takich małych czerwonych ostrych papryczek w sklepie azjatyckim (w moim przypadku na Targowisku Bakalarska). Starczają na długo, a do tego są tak cudownie ostre w smaku.
SKŁADNIKI:
dla 2 osób
→ ok 400g fileta z łososia
→ 1/2 łyżeczka kurkumy
→ sól
→ odrobina ostrej papryki
SOS:
→ łyżeczka oleju
→ 2 cm imbiru świeżego, startego
→ kilka plasterków świeżej papryczki chili
→ cebulka szalotka
→ sok z 1 pomarańczy (bez pestek)
→ łyżka miodu
→ 1/2 łyżeczki kurkumy
→ 1/4 łyżeczki mąki ziemniaczanej
SALSA:
→ dojrzałe mango
→ dojrzałe awokado
→świeża kolendra
→ łyżeczka oleju
→ łyżeczka cukru trzcinowego
→ szalotka
→ plasterek lub 2 papryczki chili
→ 2 łyżki soku z limonki
WYKONANIE:
Filet z łososia (świeży lub rozmrożony) nacieramy przyprawami i odstawiamy na bok. W małym rondelku podsmażany drobno pokrojoną szalotkę i starty imbir z papryczką chili. Dodajemy kurkumę, sok z pomarańczy i miód. Chwilę gotujemy. Na samym końcu zagęszczamy odrobiną mąki ziemniaczanej. Kroimy w kostkę mango i awokado, wrzucamy do miski. W szklance lub miseczce łączymy olej z cukrem trzcinowym, szalotką pokrojoną, chili i sokiem z limonki. Mieszamy i zalewamy awokado z mango. Fileta dzielimy na 2 porcje i smażymy na mocno rozgrzanym tłuszczu ok 3 minuty z każdej strony. Podajemy łososia z sosem lub można też ugotowaną ryż czy kaszę i je polać sosem. Obok dajemy salsę z mango i awokado.
🥭SMACZNEGO🥭
Komentarze
Prześlij komentarz