Papryki nadziewane boczniakami w sosie pomidorowym
Zawsze jadłam papryki nadziewane mięsem i byłam ich wielką fanką. Teraz nawet kupiłam mielone mięso wege, ale nie użyłam go, tak pyszny był ten farsz, który przygotowałam. Przyznam, że trochę poniosła mnie fantazja podczas przygotowywania go i wykorzystałam resztki zgodnie z modą na zero waste. No i wyszło genialnie. Dodam jeszcze, że wg mnie zdecydowanie lepiej nadziewać wydrążone połówki papryk, niż całą paprykę. Można np podać 2 połówki w różnych kolorach i wygląda to super. Polecam na obiad jesienny.
SKŁADNIKI:
dla 6 osób lub 2ch na 3 obiady
→brązowy ryż jaśminowy (szklanka suchegos)
→3 papryki: żółta, czerwona i zielona
→ cebula
→ 4 ząbki czosnku
→ sos sojowy
→papryka wędzona, kurkuma
→ zioła prowansalskie, sól, pieprz
→ papryczka chili
→ ser feta tłusty (ok 150g)
→ 400 g boczniaków
→ marchew
→ puszka pomidorów
Gotujemy ryż. Na oleju smażymy czosnek i cebulę z połową papryczki chili. Na podsmażone wrzucamy nieregularnie pokrojone boczniaki i startą marchew. Dodajemy przyprawy i smażymy aż do miękkości (ok 5 minut). Ucieramy ser feta z 3 dużymi ząbkami czosnku. Łączymy ugotowany ryż z farszem z boczniaków i serem fetą. Doprawiamy jeszcze, jeśli czegoś brakuje. Farsz powinien być wyraźny w smaku. Nadziewamy papryki. Przygotowujemy sos: podsmażamy pół cebuli pokrojonej w kostkę, starty czosnek i oregano/zioła prowansalskie, sól. Wrzucamy pół puszki pomidorów i chwilę gotujemy. W naczyniu do zapiekania dajemy sos, na niego układamy papryki. Pieczemy w 180 st ok 40 min.
🧄SMACZNEGO🧄
Komentarze
Prześlij komentarz