Sałatka z selera i ananasa
Znam niewielu zwolenników selera. Czy to korzeń selera czy seler naciowy, czy tak, jak w tym w przypadku, seler konserwowy. W tej sałatce jednak komponuje się świetnie i można ją spokojnie podać na śniadanie, kolację czy też imprezę rodzinną. Dużo w niej słodyczy z ananasa i kukurydzy. I żółtego koloru. Niektórzy robią ją w wersji bez ogórków, za to z wędliną. To też myślę dobre połączenie.
SKŁADNIKI: na kilka osób
→ słoik selera konserwowego
→ 1/2 ananasa świeżego lub z puszki w lekkim syropie
→ mała puszka kukurydzy
→ 3 ogórki kiszone
→ 3 jajka ugotowane na twardo
→ ok 100g żołtego sera w kawałku
→ 2 łyżki majonezu, łyżka jogurtu naturalnego
→ sól, pieprz, starty ząbek czosnku, odrobina curry
WYKONANIE:
Odsączamy selera, kukurydzę i ananasa (o ile jest z puszki). Ananasa kroimy na kawałki. Ogórki kiszone kroimy w kostkę. Jajka i ser żółty ścieramy na tarce. Dodajemy majonez, jogurt naturalny, przyprawy i mieszamy. Odstawiamy na kilka godzin do lodówki.
🌽SMACZNEGO🌽
Komentarze
Prześlij komentarz