Spring rollsy z warzywami
Kto nie lubi spring rollsów ręka do góry! nie widzę :) spring rollsy kochają wszyscy, a jak jeszcze są fajne składniki w środku, to nie można się im oprzeć. Są uzależniające, jak mawia nasza Sąsiadka Ania. I zamawia u nas kolejny raz. Do tego są zdrową i niskokaloryczną przekąską. Czy można sobie wymarzyć coś lepszego? Tu jednak diabeł tkwi w szczegółach i tak samo jak dobrej jakości awokado, kolendra, papryka, czy co tam jeszcze wymyślicie do środka, ważny jest sos. Wizyta w sklepie azjatyckim jest the must.
SKŁADNIKI:
→ papier ryżowy
→ makaron nitki vermicelli
→ papryka
→ marchew
→ ogórek
→ awokado
→ tykwa
→ kolendra
→ mango
→ grzybki mung z zalewy
SOS do ogórka oraz marchewki:
→ sos sojowy, ocet ryżowy, mirin
SOS do makaronu:
→ sos sojowy, sos Kombu
SOS do spring rollsów:
→ sok z 1/2 pomarańczy i 1 limonki
→ odrobina świeżej papryczki chili
→ trochę startego imbiru
→ sos sojowy 1 łyżka
→ 1/2 ząbka czosnku
→ 1 łyżka sosu rybnego
→ 2 łyżki cukru trzcinowego i 2 łyzki suropu klonowego
→ Świeża kolendra
SOS z masła orzechowego:
→ 3 łyżki masla orzechowego
→ 1 łyżka oleju sezamowego
→ 2 łyżki syropu klonowego
→ 2 starte ząbki czosnku
→ 2 łyżki wody
→ 2 łyżki sosu sojowego
→ 1 łyżka sosu rybnego
→ 2 łyżki cukru trzcinowego
→ 2 łyżki octu ryżowego
Wszystko dobrze ze sobą mieszamy
WYKONANIE:
Namaczamy w sosie ugotowany 2 min makaron ryżowy i przelany zimną wodą. Kroimy składniki warzywne na małe paseczki (my mamy do tego taką specjalną obieraczkę, którą można kupić np na bazarkach). Im cieńsze paseczki tym lepiej i ładniej :) Namaczamy w sosie marchew i ogórka (ze skórką). Papier ryżowy namaczamy w letniej wodzie. Mokry dajemy na deskę, nakładamy składniki i zawijamy najpierw górę i dół, a potem boki w zgrabne ruloniki. Składniki sosu mieszamy i gotujemy ok 10 min na małym ogniu, aż zgęstnieje.
🥕SMACZNEGO🥕
Komentarze
Prześlij komentarz