Kluski śląskie z modrą kapusta i zrazami wege

Moje pierwsze kluski śląskie w życiu i od razu taka miłość. Szczerze rozumiem, dlaczego nie tylko Ślązacy zachwycają się takim zestawem obiadowym. Kapusta modra też wychodzi przepyszna z tego przepisu, a jak Wam zostanie na drugi dzień- to jest jeszcze lepsza. Jedynym minusem tego dania jest jego pracochłonność. Kilka godzin trzeba poświęcić na jego wykonanie, ale efekt jest piorunujący. Warto zrobić trochę więcej klusek, kapusty, sosu i zrazów i na spokojnie zachwycać się nimi jeszcze na drugi dzień :)



SKŁADNIKI:

dla 4 osób lub 2ch na 2 dni
KLUSKI
→ 1 kg ziemniakóww
→ łyżeczka soli
→ ok 25 dag mąki ziemniaczanej

ZRAZY
→ 6 kotletów sojowych
→ rosół wege
→ sos sojowy
→ musztarda (najlepiej ostra)
→ ogóreczki konserwowe
→ wykałaczki lub nitka

SOS
→ cebula
→ grzyby suszone lub świeże, mogą być też pieczarki
→ śmietana kokosowa
→sól, pieprz

KAPUSTA MODRA
→ pół czerwonej kapusty
→ jabłko
→ cebula
→ sól, pieprz
→ jałowiec
→ liść laurowy - 2 szt.
→ 3 łyżki octu jabłkowego
→ 2 łyżki syropu z agawy lub klonowego
→ trochę ziół prowansalskich

WYKONANIE:

Kluski śląskie: gotujemy obrane ziemniaki z solą. Ubijamy je na purre i studzimy. Uklepujemy równo masę np w dużym garnku i dzielimy na 4 części np nożem. Jedną część wyjmujemy łyżką i na to miejsce wsypujemy tyle samo mąki ziemniaczanej ile jest ziemniaków. Wyrabiamy dobrze masę ręką (razem z tą 4-ą częścią). Formujemy małe kuleczki, w środku każdej robimy dziurkę (na sos). 

Zrazy: gotujemy rosół wege (może być z kostki eco), dodajemy łyżkę sosu sojowego i do gotującego wrzucamy na 15 minut kotlety sojowe. Wyjmujemy, studzimy. Każdy smarujemy musztardą i dajemy małego ogórka lub jego ćwiartkę. Spinamy wykałaczką i smażymy na gorącym tłuszczu. 

Sos: smażymy cebulę pokrojoną drobno na oleju. Wrzucamy pokrojone grzyby (jeśli suszone to wcześniej namoczone). Dodajemy wywar ze zrazów. Solimy i pieprzymy. Na koniec dajemy śmietanę/ mleko kokosowe i ewentualnie zagęszczamy mąką ziemniaczaną (1 łyżka). 

Kapusta modra: na oleju podsmażamy pokrojoną cebule, dodajemy drobno poszatkowaną kapustę. Podlewamy trochę wodą i dodajemy wszystkie przyprawy plus starte na grubej tarce jabłko (bez skórki). Gotujemy pod przykryciem ok 30 minut często mieszając. W tym czasie gotujemy wodę z solą na kluski. Na gotującą się wodę wrzucamy kluski i gotujemy aż wypłyną (ok 5 minut).

Podajemy kluski, polewamy sosem, obok kapustę i zrazy (bez wykałaczki).

🥔SMACZNEGO🥔

Komentarze