Krewetki w sosie sojowym z orzechami nerkowca
Uwielbiam owoce morza, a wśród nich krewetki. Ten przepis jest też o tyle znakomity, że można go zrobić w 5 minut. O ile się ma makaron chow mein, który tylko zalewa się gorącą wodą. Krewetki najlepsze są wg mnie na targu azjatyckim na Bakalarskiej.
SKŁADNIKI:
→ 25 dag krewetki
→ 25 dag makaronu chow mein
→ 3 ząbki czosnku
→ 3 łyżki sosu sojowego
→ 1/2 łyżeczki chili
→ 1 łyżka sosu rybnego
→ 1 łyżka soku z cytryny
→ 1 łyżeczka startego imbiru
→ 1 łyżka miodu
→ 50g orzechów nerkowca
→ 1 szalotka lub mała cebulka
→ 2 łyżki mąki ziemniaczanej
WYKONANIE:
Na patelni usmażyć cebulę i czosnek (pokrojone). Wrzucić chili, orzeszki, miód, cytrynę, imbir, sos sojowy i rybny. Smażyć kilka minut. Dodać 2 łyżki mąki ziemniaczanej, aż sos zgęstnieje. Na to na 2-3 minuty dać krewetki. Na przelany gorącą wodą makaron położyć krewetki, polać sosem i posypać świeżą kolendrą lub szczypiorem.
🍤SMACZNEGO🍤
Komentarze
Prześlij komentarz