Rosół wegański
Ten rosół "chodził" za mną od dawna. W ogóle rosół, bo niestety w każdej restauracji jest to zupa na mięsie. A ja po prostu miałam ochotę na smaczny bulion, dobrze przyprawiony, z warzywami i z makaronem. Poszukałam i skompilowałam kilka przepisów. Najważniejsze wg mnie jest użycie w nim grzybów i odpowiednich przypraw. No i czas. Gotuje się go ponad 2h. Ale warto. Bardzo.
na około 5 zup
→
4 marchewki, 2 pietruszki, kawałek selera, cebula, ziemniak, por
→ natka pietruszki
→ 1-2 grzyby suszone lub mrożone
→ ząbek czosnku - rozkrojony na pół
→ sos sojowy- ok. 2 łyżek
→ ziele ang po ok. 5 szt., pieprz w ziarnach po 5 szt, liść laurowy 2 szt.
→ lubczyk suszony, kurkuma, cząber, czosnek niedźwiedzi (każdą przyprawę po ok 1 łyżeczce)
→ makaron
→ łyżka dobrego oleju np. z pestek winogron (kupuję w Lidlu)
WYKONANIE:
Gotujemy warzywa w ok. 2,5 l wody, dodajemy przyprawy i grzyby. Cebulę kroimy na pół (nie obieramy) i podsmażamy na patelni bez tłuszczu, aż zacznie pachnieć. Wtedy dodajemy do rosołu i gotujemy na małym ogniu ok. 2,5h. Po godzinie sprawdzamy smak zupy, jeśli trzeba doprawiamy np dodajemy sól czy pieprz sypany.
🥕SMACZNEGO🥕
Komentarze
Prześlij komentarz