Steki z kalafiora
Kalafior jest jednym z moich ulubionych warzyw. Najlepszy letni obiadek to młode ziemniaki z koperkiem, jajko sadzone i gotowany kalafior, też z koperkiem, polany roztopionym masłem. Mogę zjeść tego naprawdę duuużo :) Ale tym razem miałam niecałego kalafiora i chciałam zrobić coś innego. To mega proste danie, na szybko :)
dla 2 osób
→ kalafior
→ papryka wędzona
→ zioła prowansalskie
→ czosnek
→ oliwa
→ sól
→ ostra papryka
WYKONANIE:
Kroimy kalafiora na plastry. Przygotowujemy marynatę: mieszamy w dużej misce oliwę z przyprawami. Wkładamy plastry kalafiora i dobrze je nacieramy marynatą. Nagrzewamy piekarnik do 220st. Pieczemy ok. 20 minut. Podajemy np z ziemniakami i chutney z mango-pomidory lub surówką.
🧄SMACZNEGO🧄
Komentarze
Prześlij komentarz