Tajska zupa curry z owocami morza
Tajska zupa curry w 5 minut. Czyli tak jak lubię. Akurat kupiłam bardzo fajną mieszankę owoców morza na tygodniu hiszpańskim w Lidlu i użyłam jej połowę. Ta zupka daje radę. A owoce morza wyjątkowo pyszne.
SKŁADNIKI:
dla 2 osób
→ ok 100-150 g mieszanki owoców morza
→ 1-2 łyżeczek czerwonej pasty curry
→ 1 łyżeczka startego imbiru
→ 1 łyżka sosu rybnego
→ 1 łyżeczka cukru kokosowego lub trzcinowego
→ 200g mleka kokosowego (pół puszki)
→ ok 250 ml rosołu wege (może być z kostki eco)
→ łyżka soku z limonki lub cytryny
→ papryczka chili lub papryka ostra sypana do smaku
→ ryż basmati lub makaron typu chow mein
WYKONANIE:
Na oleju podsmażyć pastę curry minutę- dwie, dodać imbir, mleko kokosowe, rosół i zagotować. Gotować około 5 minut. Dodać wszystkie przyprawy, na koniec owoce morza (mogą być mrożone). Gotować ok 3-5 minut. Podawać z ryżem, można posypać kolendrą.
Komentarze
Prześlij komentarz