Wege kotlety z soczewicy i pieczarek

 Kotleciki są pyszne, pożywne, wspaniale się lepią i nie rozwalają podczas smażenia. Cóż więcej potrzeba? Podawać je można na wiele sposobów: z purre z warzyw, z kaszą, z ryżem, z sałatką, z sosem grzybowym...U mnie były z białą kaszą gryczaną z sosem sojowym, chutney z czerwonej cebuli i zblanszowanym szpinakiem ze słodkim sosem chili. Genialne połączenie. Ostatnio doceniam indyjskie czatneje czy też relisze, bo podkręcają smak dosłownie wszystkiego: ryb, mięsa, serów czy wege kotlecików, burgerów... 



SKŁADNIKI:

na ok 10 kotlecików
→ około szklanki czerwonej soczewicy
→ ok 250 dag małych pieczarek
→ cebula
→ ząbek czosnku 
→ łyżeczka soli, pieprzu, 1/2 łyżeczki chili i kurkumy, łyżeczka wędzonej i słodkiej papryki, szczypta oregano, 
→ natka pietruszki
→ jajko
→ bułka tarta



WYKONANIE:

Soczewicę zalewamy szklanką- do 2ch wody i gotujemy pod przykryciem ok 15 minut. Otwieramy garnek, mieszamy, dajemy przyprawy, przykrywamy i studzimy. W tym czasie soczewica powinna wchłonąć całą wodę i zgęstnieć. Smażymy na patelni cebulę drobno pokrojoną, czosnek i dodajemy drobno posiekane pieczarki. Smażymy aż będą miękkie. Ostawiamy do ostudzenia. Mieszamy soczewicę z pieczarkami, sprawdzamy smak- powinie być słono- pikantny. Dodajemy jajko i ok 2-4 łyżek bułki tartej. Wyrabiamy dobrze masę rękami. Jeśli się rozlatuje można dodać jeszcze odrobinę bułki. Formujemy w rękach kotleciki smażymy na gorącym tłuszczu. Podajemy np z kaszą i zblanszowanym szpinakiem z czosnkiem. Świetnie pasują tu chutneye jako dodatek zamiast sosu.

🧆SMACZNEGO🧆

Komentarze