Zupa curry z batatem, krewetkami i kalafiorem
Przed gotowaniem zupy polecam zakupy w sklepie azjatyckim, bo jest tam sporo dodatków, których możemy nie mieć w domu. A nie warto je pomijać, bo smak już będzie inny. Zupę gotuje się około 30 minut, więc bardzo szybko, a smak jest bardzo głęboki dzięki trawie cytrynowej, paście curry, imbirowi, papryczce chili. Ostrość łagodzi mleko kokosowe (polecam to w kartonie, a nie w puszce). Kolor tej zupy jest też niewiarygodny- tak piękny pomarańczowy, że aż żal jeść ;)
SKŁADNIKI
dla 4 osób
→ około 10 krewetek
→ 1 batat
→ kawałek kalafiora (wystarczy kilka różyczek)
→ ryż - ok 100g
→ 2 cm kawałek imbiru
→ duży ząbek czosnku
→ trawa cytrynowa
→ kawałek papryczki chili
→ 3 łyżeczki czerwonej pasty curry
→ 800 ml bulionu (może być z kostki eco) lub własny bulion ugotowany
→ 250 ml mleka kokosowego
→ sól, sos sojowy
→ 1 łyżeczka pasty tamaryndowej
→ 1 łyżka sosu rybnego
→ 1 łyżeczka kurkumy
→ łyżeczka koncentratu pomidorowego
→ łyżka soku z limonki
WYKONANIE:
Do garnka wlać olej, podsmażyć przecięte na pół koncówki trawy cytrynowej, dodać starty czosnek , imbir i pokrojoną drobno papryczkę chili oraz pastę curry. Smażyć kilka minut. Wlać bulion i mleko kokosowe, dodać kurkumę i sos rybny. Dodać ryż, pokrojonego w kostkę batata i różyczki kalafiora. Gotować ok 15 minut. Dodać koncentrat, pastę z tamaryndowca i sok z limonki. Dodać krewetki i gotować na małym ogniu jeszcze ok 5 minut. Doprawić solą lub sosem sojowym do smaku. Podawać ze świeżą bazylią lub kolendrą.
🍤SMACZNEGO🍤
Komentarze
Prześlij komentarz